Обмін ударами: до чого призведе ракетна криза між Іраном і США

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

На нинішньому етапі великої війни між Іраном і США не буде, оскільки це не потрібно обом гравцям. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Олег Лісний.

На думку політолога, після обміну ударами, котрий стався, можна дійти висновків про те, що ані США, ані Ірану не потрібна велика війна.

«Іран розуміє, що якби була відповідь жорсткою, з великою кількістю жертв, то Трамп змушений був би застосувати адекватну операцію проти Ірану. Логічно, що тоді б міг розгорітися конфлікт світового масштабу. Включився б Ізраїль і ситуація була б іншого масштабу», – пояснив Олег Лісний.

За його словами, якщо винести за дужки катастрофу МАУ, то зараз здається, що дві сторони обмінялися ударами та розійшлися по кутках.

«Усі зберегли обличчя. Це говорить про те, що ці гравці – Іран і США – не готові битися по-справжньому та нести жертви», – підкреслив Лісний.

На війну не з'явилися: чим закінчиться конфлікт між Іраном і СШАВідкрите військове протистояння між Іраном та Сполученими Штатами невигідно обом сторонам.

Однак він додав, що ризик ескалації конфлікту в довгостроковій перспективі залишається.

Політолог звернув увагу на звернення Дональда Трампа до нації, в якому президент США позначив «червоні лінії». Йдеться про те, щоб Іран припинив створювати ядерну зброю.

«Якщо Іран буде продовжувати створювати ядерну зброю, невідомо, як будуть розвиватися події. Цілком ймовірно, що можуть бути завдані результативні ракетні удари по складах для ядерної зброї. Ізраїль може включиться в ситуацію, оскільки ближче за всіх розташований. І першим, по кому Іран обіцяв завдати удару, – це Ізраїль», – прокоментував Олег Лісний.

Також політолог зазначив, що наразі третя світова війна йде в інформаційному полі.

«Гібридна війна йде. Гаряча стадія відкладена на деякий час. На який саме, поки говорити складно», – резюмував Олег Лісний.

Відзначимо, керівник пресслужби Держдепу США Морган Ортагус назвала основною метою американської політики щодо Ірану осилення його ізоляції.

Більше про те, до чого призведе конфлікт між США і Іраном, читайте в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: