МЗС України направило в Тегеран дипломатичну ноту

Читать на русском
МЗС України направило Ірану дипломатичну ноту після переговорів між президентами двох країн.

Міністерство закордонних справ (МЗС) направило в Тегеран дипломатичну ноту щодо збитого літака Міжнародних авіаліній України (МАУ).

Про це в понеділок, 13 січня, заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в коментарі BBC Україна.

Зазначається, що нота була направлена ​​після розмови президентів України Володимира Зеленського та Ірану Хасана Роухані.

«Після розмови з президентом Ірану Україна офіційно направила дипломатичну ноту, у якій перерахувала кожен крок, який зробить українська влада, усе, що ми очікуємо від іранського уряду, а також кожну міжнародну норму, яка була порушена... Сподіваюся, іранська влада серйозно усвідомлює, яким подіям вона дозволила статися», - сказав Пристайко.

Він також підкреслив, що іранська влада визнає відповідальність за інцидент «на вищому рівні».

«На вищому рівні вони взяли повну відповідальність. І обіцяють не тільки нам і «скорботним країнам» (Grieving nations - країни, що втратили своїх громадян у катастрофі. - ред.), а й усьому міжнародному співтовариству, що ніхто не уникне покарання», - зазначив міністр.

Пристайко також нагадав, що половину пасажирів на збитий літак становили громадяни Ірану. У зв'язку з чим Іран повинен виконати частину своїх зобов'язань.

Нагадаємо, у ніч на 8 січня в Тегерані розбився пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ. Загинули 176 осіб, серед жертв 11 українців. Більшість загиблих - з Ірану і Канади.

Тієї ж ночі Іран завдав ракетних ударів по американських військових базах в Іраку.

Вранці 11 січня іранська влада визнала, що літак МАУ був збитий військовими. Президент країни Хасан Роухані висловив співчуття сім'ям загиблих і пообіцяв покарати винних, а також розпорядився щодо виплати компенсації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: