Сценарії для Донбасу: чого чекати в 2020 році

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

У 2020 році для Донбасу є кілька сценаріїв: як позитивний, так і негативний. На жаль, більш реалістичним здається другий варіант – про довгостроковий мир говорити не доводиться. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

За словами політолога, повноцінне виконання Мінських угод, обмін «всіх на всіх» і довгострокове припинення вогню було б гарним сценарієм для Донбасу. У такому разі можна говорити про початок мирного врегулювання.

«Другий сценарій – негативний, який полягає, якщо не в ескалації, то щонайменше в продовженні диверсійної уповільненої війни, унаслідок якої все одно гинуть військові ЗСУ, страждають мирні жителі», – зазначив політолог.

Експерт підкреслив, що третій, найгірший сценарій для Донбасу, який також не можна виключати, полягає в поверненні РФ до активних бойових дій на окремих ділянках фронту.

Тонка крига Зеленського: воєнні підсумки 2019 рокуУ спробах добитися завершення війни український глава держави Володимир Зеленський упустив низку важливих деталей.

Олександр Леонов не виключив, що пройде розведення військ на трьох ділянках. Однак, на його думку, це здається одностороннім відступом, а не розведенням.

Політолог звернув увагу на інформацію, в тому числі від ОБСЄ про те, що бойовики переодягаються у форму спостерігачів місії, заходять на території, беруть їх під контроль.

Повідомлялося про те, що з'являються нові пункти бойовиків там, де Україна відступає і демонтуються оборонні споруди, зазначив Леонов.

«На жаль, розведення сил на Донбасі ми можемо провести, але це не означає, що бойовики зроблять те ж саме. На сьогодні розведення сприймається як відступ. Та й про повне припинення бойових дій говорити не доводиться, можливо, будуть просто дні без стрілянини. Однак на сьогодні мінування та обстріли тривають. Говорити про серйозні зрушення до миру на Донбасі немає передумов», – прокоментував Олександр Леонов.

Нагадаємо, 19 квітня 2019 року, будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв, що зробить все, щоб закінчити війну. «З приводу війни – ми зробимо все, щоб її закінчити», – заявив він.

Військові підсумки 2019 року – читайте в нашому в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: