Загрози та гарячі точки світу: за чим стежити в 2020 році

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

У 2020 році світ залишається неспокійним. Війна в Сирії, безумовно, буде однією з найбільш гарячих точок планети. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

На думку військового експерта, ескалація між Іраном і США навряд чи переросте в третю світову війну, однак ситуацію на Близькому Сході не можна назвати спокійною.

Співрозмовник звернув увагу, що сьогодні ЗМІ не дуже активно висвітлюють Лівійську кризу, але ситуація там залишається дуже напруженою.

Грабський підкреслив, що турецький уряд ухвалив рішення про введення вже на легальній основі представників своїх збройних формувань.

Ситуація у Венесуелі й Південній Америці також перетворюється в реальне збройне протистояння, акцентував увагу експерт. За його словами, там вже фактично утворилося два уряди, два парламенти, які ведуть боротьбу.

Військовий експерт уточнив, що, за деякими даними, у районі Колумбійського кордону спостерігаються найбільш запеклі сутички.

Наймасштабніші авіакатастрофи світу за останні 40 роківЯкі країни помилково збивали ракетами пасажирські літаки, що сталося із польським бортом N1 та де найчастіше стаються авіакатастрофи через людський фактор або технічні несправності.

«Ситуація погіршується, переходить до збройних обстрілів», – додав він.

Крім того, на думку військового експерта, напруженою залишається ситуація в Малі.

«Не вщухають конфлікти в Демократичній Республіці Конго, Центральноафриканській Республіці, не вщухла ситуація в М'янмі. Спостерігається активізація ісламських бойовиків у районі Мозамбіку, де фіксують бойові дії між мусульманськими бойовиками і урядовими військами», – уточнив Сергій Грабський.

Також військовий експерт звернув увагу на ситуацію в Сирії, яка залишається однією з найбільш гарячих точок у 2020 році. Він зазначив, що війна в Сирії переходить вже в нову фазу.

«Це просто звіряче безглузде знищення мирного населення в районі Ідліб. Просто завдають злочинних авіаударів. Ситуація вкрай складна», – прокоментував Грабський.

При цьому він додав, що 2020-й – рік президентських виборів у США, які, звичайно, будуть впливати. Однак виходячи з гасла Трампа «Зробимо Америку великою знову» слід говорити про політику ізоляціонізму, зауважив експерт.

«Американці більше стурбовані проблемами мігрантів із Мексики та Південної Америки, ніж якимись подіями далеко за межами США. Тому не варто демонізувати Штати, уявляти їх якимось «суперрозумом», який контролює «все і вся». Це перебільшення», – прокоментував Сергій Грабський.

Нагадаємо, вранці 8 січня авіалайнер Boeing-737 «Міжнародних ліній України» розбився в столиці Ірану, Тегерані. Він виконував рейс PS 752 «Тегеран-Київ». На його борту перебувало 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Усі вони загинули.

«Слово і Діло» вирішило нагадати про найбільш резонансні авіакатастрофи за останні 40 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: