США проти Ірану: які висновки слід зробити після звернення Трампа

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник

Відеозвернення президента США Дональда Трампа з'явилося щонайменше за день після того, як Іран запустив понад десяток ракет по двох іракських повітряних базах, де розташовані війська США, на знак помсти за нещодавнє вбивство впливового іранського генерала Касема Сулеймані внаслідок американського ракетного удару по аеропорту Багдада. Американський лідер закликав Іран до миру та попередив про додаткові санкції. Водночас у відеозверненні жодних військових заходів обіцяно не було. У коментарі «Слово і Діло» експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса звернув увагу на те, що виступ президента США був незвичайно стриманим за тональністю, скупим на подробиці та трохи стерильним з точки зору змісту.

На думку експерта, половина виступу Трампа – повторення того, що лідер США давно і неодноразово говорив про перемогу над «Ісламською державою», Касема Сулеймані, Іран і про наймогутнішу армію та найбільш величну націю в світі.

Зі звернення Трампа до нації можна виділити кілька важливих моментів. Серед позитивних сигналів експерт виокремив те, що США не будуть відповідати на ракетні удари Ірану. Третя світова, про яку багато говорили, скасовується, підкреслив Куса.

Також він додав, що готовність США запровадити нові санкції проти Ірану, якщо країна не «змінить поведінку», свідчить про те, що Америка продовжує свою «стратегію максимального тиску».

На думку політолога, суть у тому, що проблеми з Іраном так і не розв'язані, а виступ Трампа не додав розуміння, якою є стратегія США щодо Ірану і чого вони хочуть добитися врешті-решт.

На війну не з'явилися: чим закінчиться конфлікт між Іраном і СШАВідкрите військове протистояння між Іраном та Сполученими Штатами невигідно обом сторонам.

«Що розуміється під «зміною поведінки» і якою має бути «нова ядерна угода» Трампа?» – поставив питання експерт.

Також Ілія Куса звернув увагу на заклик Трампа до НАТО активніше залучатися до процесів на Близькому Сході.

«Отже, США могли б перенести на союзників частину своїх глобальних поліцейських функцій. Однак незрозуміло, як це зробити, оскільки ідея створення «близькосхідного НАТО» померла в 2018 році, а альтернативи поки немає», – уточнив Куса.

Також Ілія Куса акцентував увагу на заяві американського лідера про те, що «США незалежні від близькосхідної нафти і вона їм не потрібна».

На думку експерта, це серйозний сигнал американським союзникам: Саудівській Аравії, ОАЕ, Кувейту, Катару, Оману, який переконає їх у тому, що вони тепер самі по собі і повинні формулювати свою майбутню стратегію вже без парасольки безпеки Штатів.

«У такому разі зіграв ізоляціонізм Трампа щодо Близького Сходу», – зауважив Ілія Куса.

Підбиваючи підсумки, він додав, що зі звернення Трампа до нації слідує й те, що США взяли паузу і знизили градус напруги. Експерт припустив, що найближчим часом буде короткостроковий період деескалації, а сторони можуть спробувати налагодити контакт через посередників.

Але в середній і довгостроковій перспективі ймовірність примирення все ще мала, підкреслив експерт.

«Примирення малоймовірне, враховуючи непримиренність позицій Трампа та іранського керівництва з ядерних і регіональних питань через відсутність у США стратегічного бачення вирішення «іранської проблеми» і дуже серйозної кризи довіри між Вашингтоном і Тегераном, особливо після вбивства Сулеймані. Сокиру війни ніхто закопувати не поспішає», – резюмував експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса.

Чим закінчиться конфлікт між Іраном і США – читайте в авторській колонці за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: