В Україні відзначають Святвечір Різдва

Читать на русском
Відповідно до біблійної розповіді, в цей день в Віфлеємі в хліві Діва Марія народила Спасителя світу - Ісуса Христа.

Напередодні Різдва, 6 січня, християни східного обряду відзначають Святвечір.

Відповідно до біблійної розповіді, в цей день в Віфлеємі в хліві Діва Марія народила Спасителя світу - Ісуса Христа. Першими, хто привітав новонародженого, були пастухи. Пізніше до немовляти прийшли волхви-мудреці зі Сходу.

Святвечір - заключний день Різдвяного посту. Традиційно в цей день в їжу можна було вживати лише так зване сочиво - розмочені зерна пшениці із медом і фруктами.

У Святвечір до вечірньої зорі, тобто до вечірніх співів за богослужінням «Волхви ж із зіркою подорожують», раніше було прийнято нічого не їсти і навіть не сідати за стіл. З появою ж на небі першої зірки, яка сповістила колись волхвам про народження Христа, можна починати святкувати.

Традиційно вся сім'я збиралася за святковим столом. У цей день не можна сваритися, а навпаки, треба помиритися із ворогами, щоб у новому році було мирно і в хаті, і поза нею. Не можна проганяти безхатченків, бідних, самотніх, адже сам Бог міг прийти на вечерю в образі бідняка. Присутність такого гостя навпаки вважалася доброю прикметою, і господарі намагалися йому догодити.

Вважається, що на столі має бути 12 пісних страв, на честь 12 місяців у році та 12 учнів Христа. Вживати скоромне, тобто м'ясо, рибу, молочні продукти, можна із початком Різдва - 7 січня.

У різних регіонах України в звичаях святкування Святвечора були деякі відмінності, але всюди існував обряд, пов'язаний із приготуванням куті. Її називали Багатою, оскільки, крім неї, готували ще одинадцять пісних страв, серед яких могли бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар.

Раніше повідомлялося, що рятувальники закликали не користуватися піротехнікою під час святкування Різдва.

Також нагадаємо, рятувальників перевели на посилений режим служби на час святкування Різдва.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: