Газові переговори між Україною і РФ завершилися

Читать на русском
Газові переговори, що тривали у Відні, завершилися. Але про підписання контракту не повідомляється.

Газові переговори, що тривали у Відні, завершилися. Але про підписання контракту не повідомляється.

Про це заявив гендиректор оператора ГТС України Сергій Макогон.

«Нафтогаз» і «Газпром»: історія газових відносинНафтогаз і Газпром знову почали газову війну, тепер через транзит. Слово і Діло нагадало історію конфлікту двох компаній.

«Сьогодні о 5:28 ранку закінчили практично цілодобовий 4-денний переговорний марафон із Газпромом у Відні. Уже лечу в Брюссель для вирішення іншого важливого завдання - своєчасного підписання міжоператорської угоди зі словацьким оператором ГТС Eustream на підставі європейських правил», - написав Макогон у Facebook.

Напередодні повідомлялося, що у Відні почали процес підписання документів, пов'язаних із транзитом газу. Про завершення угоди не повідомлялося.

Як відомо, «Газпром» уже виконав одну з умов угоди - виплатив «Нафтогазу» більше 2,9 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Нагадаємо, 19 грудня Україна, Росія і Єврокомісія досягли принципової угоди по газу. При цьому в Єврокомісії наголошують, що принципову угоду досягнуто по всіх елементах.

Крім того, за підсумками газових переговорів у Мінську 20 грудня Україна і Російська Федерація підписали протокол по транзиту газу і врегулювання претензій. Очікується, що політичне рішення відкриє шлях до підписання нового довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу по території України.

Зазначимо, згідно з протоколом, «Газпром» підпише угоду з НАК «Нафтогаз України» на організацію транспортування газу через територію України. Після цього НАК «Нафтогаз України» та ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» укладуть транспортну угоду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: