Трубу звільнили з посади директора ДБР: скільки обіцянок він встиг виконати

Читать на русском

Верховна рада ухвалила законопроект про перезавантаження Державного бюро розслідувань, і сьогодні президент Володимир Зеленський звільнив директора відомства Романа Трубу. Після ухвалення закону Труба відзвітував про успіхи ДБР: «За рік – понад 30 тисяч кримінальних проваджень. Половина з них – стосовно правоохоронців. 150 – стосовно чиновників, включаючи п'ятого президента України». «Слово і Діло» підіб'є підсумки роботи Труби в інших цифрах – в кількості виконаних обіцянок.

Нагадаємо, що Труба був обраний конкурсною комісією на пост директора Держбюро розслідувань 16 листопада 2017 року. 22 листопада президент Петро Порошенко офіційно призначив його на цю посаду. Відтоді Труба дав 24 обіцянки, з них виконав – 9 (38%), провалив – 8. Ще 7 обіцянкам «Слово і Діло» присвоїть статус після того, як в ДБР нададуть відповідь на наші запити.

У перші місяці на посаді Труба дав кілька обіцянок, які стосувалися організації роботи ДБР. Зокрема, він обіцяв, що Бюро запрацює з 1 вересня 2018 року, однак «промахнувся» на пару місяців. Тож відомство розпочало роботу 27 листопада, затримка сталася через конкурси на посади слідчих та спеціальну перевірку претендентів.

У серпні минулого року Труба запевнив, що ДБР буде розслідувати тільки ті справи, які відкриє самостійно. «У нас дуже широка підслідність. Це не десятки і не сотні, а тисячі кримінальних проваджень. Ми не зможемо почати роботу, якщо нас завалять такою кількістю справ. Кожен слідчий, який починав провадження, проводив слідство, повинен відповідати за якість і результат розслідування. А ми будемо відповідати за ті провадження, які почнемо самі», – розповідав він. Але вже в грудні Труба повідомив, що ДБР розслідує 843 кримінальних провадження, з них 180 – зареєстровані слідчими Бюро, а понад 600 – передані за підслідністю (290 – провадження, які були відкриті іншими правоохоронними органами).

Виконав ексдиректор ДБР обіцянку про те, що відомство буде затримувати високопоставлених чиновників. Цьогоріч співробітники Бюро затримали, зокрема, голову Печерської районної адміністрації, главу районного відділу ДСНС, керівника Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних сил.

На початку листопада Труба пообіцяв провести розслідування щодо відрядження моряків у Керченську протоку й оголошення воєнного стану: «Ми з'ясовуємо, чи були правопорушення в діях керівництва країни, які призвели до ескалації конфлікту і подальшого введення воєнного стану». Але досі ДБР не публікувало результатів розслідування щодо можливого перевищення повноважень Петром Порошенком у зв'язку з наказом катерам «Бердянськ» і «Нікополь» увійти в Азовське море через Керченську протоку.

Обіцянку щодо іншого розслідування – вбивства 5-річного Кирила Тлявова в Київській області – виконано. 5 листопада були оголошені остаточні підозри чотирьом особам, і одному з них – поліцейському – у вбивстві з необережності.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський призначив Ірину Венедіктову т.в.о. директора Державного бюро розслідувань.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: