Зеленський затвердив термінові заходи щодо запобігання пожежам

Читать на русском
Документ має на меті запобігання виникненню пожеж, що створюють загрозу життю і здоров'ю людей, можуть завдати істотної матеріальної шкоди.

Глава держави Володимир Зеленський підписав указ «Про невідкладні заходи щодо запобігання пожежній небезпеці в Україні».

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента у вівторок, 24 грудня.

Документ має на меті запобігання виникненню пожеж, що створюють загрозу життю і здоров'ю людей, можуть завдати істотної матеріальної шкоди, негативно вплинути на стан навколишнього середовища, економіки і національної безпеки, а також забезпечення оперативного реагування на такі пожежі.

Підсумки року: топ виконаних і провалених обіцянок ЗеленськогоВолодимир Зеленський в цьому році виконав 36 обіцянок, провалив – 23, ще понад 260 – залишається в процесі.

Зокрема, згідно з указом, Кабмін має невідкладно забезпечити розробку і внесення на розгляд Верховної ради законопроекти щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення встановлених законодавством вимог (правил) пожежної безпеки, самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Також має бути збільшена відповідальність за ненадання переваги в русі транспортним засобам аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони та поліції, які рухаються із увімкненими спеціальними світловими або звуковими сигнальними пристроями.

Законопроект має передбачати і посилення покарання за здійснення суб'єктом господарювання діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам пожежної безпеки, а також за завідомо неправдивий виклик спеціальних служб, недопущення посадових осіб органів державного нагляду у сфері пожежної безпеки.

Крім того, мають бути скорочені строки розгляду судових справ за позовами про повну або часткову зупинки роботи підприємств, об'єктів, окремих виробництв, обладнання, транспортних засобів, в разі встановлення порушення вимог (правил) пожежної безпеки, що створює загрозу життю і здоров'ю людей.

Згідно із указом, Кабмін має вжити заходів щодо забезпечення неухильного дотримання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки на об'єктах з масовим перебуванням людей, утримання в належному стані пожежних гідрантів власниками (балансоутримувачами) водопровідних мереж.

Також має бути встановлений дієвий контроль за станом систем оповіщення. Крім того, необхідно стимулювати створення в сільській місцевості пожежно-рятувальних підрозділів (пожежних частин) добровільної пожежної охорони.

Раніше рятувальники встановили, як почалася пожежа в Одеському коледжі.

Також нагадаємо, в СБУ повідомили деталі обшуків в приміщеннях ДСНС через пожежу в Одесі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: