Легалізація грального бізнесу: хто буде проти та чи є ризик протестів

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

19 грудня депутати мають намір розглянути низку проєктів про легалізацію грального бізнесу, в тому числі доопрацьований. Усього у ВР зареєстровано 8 законопроектів про легалізацію грального бізнесу – один урядовий і 7 альтернативних. За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, 56% українців повністю не підтримують ініціативу щодо легалізації грального бізнесу в Україні, а 18% – «за». Також 52% опитаних негативно поставилися до ініціативи президента Володимира Зеленського легалізувати діяльність грального бізнесу в Україні, а 35% таку ініціативу оцінили позитивно. У коментарі «Слово і Діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов пояснив, що гральний бізнес потрібно виводити з тіні, але питання вимагає роз'яснювальної роботи для населення, щоб уникнути опору суспільства, як у разі з земельною реформою.

На думку Олександра Леонова, команда президента припустилася величезної помилки в період, коли у Зеленського був найбільш високий рейтинг. Зокрема, саме в той проміжок часу потрібно було виділити час і ресурси на те, щоб налагодити комунікацію з суспільством і пояснити, як і що планують змінити.

Політолог не виключив, що легалізації азартних ігор буде вчинено опір, чого можна було уникнути. В якості прикладу експерт нагадав складну ситуацію з «євробляхами», доходи від розмитнення яких передали на соціальні проєкти, до Пенсійного фонду, що знизило градус напруження.

«Можна було піти аналогічним шляхом у питанні легалізації грального бізнесу – спрямувати кошти на соціальні проєкти», – додав Леонов.

Однак «турборежим» не дає можливості щось пояснювати і дискутувати, підкреслив експерт. Більш того, іноді в умовах «турборежиму» навіть позитивні законодавчі ініціативи включають норми, які погіршують ситуацію, зазначив він.

Експерт звернув увагу на інформацію про те, що російський бізнес може отримати вигоду і лобіює легалізацію гральної діяльності.

«Це вкотре підтверджує, що до таких питань, як земельна реформа та гральний бізнес потрібно підходити помірковано, без людей, які на цьому знаються, виписати законодавчу базу неможливо. Іноді навмисно, а іноді через нерозуміння можна включити норми, які згодом призведуть до обурення і не принесуть користі ані владі, ані громадянам, ані бюджету», – прокоментував Олександр Леонов.

Він припустив, що навіть ситуативні союзники, які могли б проголосувати «за», не підтримають ініціативу.

«Потрібно врахувати, що ігровий бізнес не припиняв існувати в Україні, просто пішов у тінь, а заробіток отримують ті, кого «кришують» силові структури. Вочевидь, ці люди будуть протидіяти легалізації грального бізнесу, оскільки ризикують втратити свій прибуток», – прокоментував політолог.

На його думку, питання легалізації грального бізнесу не призведе до масових протестів, але мітинги ймовірні в контексті загальної протестної ситуації.

«Може бути так, як із земельним питанням: зібралося чотири різних мітинги, які об'єдналися в одну протестну хвилю. До того ж, високий варіант організації проплачених мітингів», – резюмував Олександр Леонов.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський запевнив, що робота казино в п'ятизіркових готелях буде легалізована.

Нагадаємо, гральний бізнес в Україні під забороною з 2009 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: