НБУ і Кабмін обговорили зміцнення курсу гривні до долара

Читать на русском
Економічний блок Кабміну і правління Нацбанку обговорили монетарну політику в рамках підписаного в жовтні Меморандуму про взаємодію.

Економічний блок Кабміну і правління Нацбанку обговорили монетарну політику в рамках підписаного в жовтні Меморандуму про взаємодію.

Про це повідомляє пресслужба НБУ в понеділок, 16 грудня.

Зустрічі у форматі «на каву» мають виключно координаційний характер і є майданчиком для діалогу, а не для прийняття рішень. У них беруть участь прем'єр-міністр Олексій Гончарук, голова НБУ Яків Смолій, міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов, міністр фінансів України Оксана Маркарова, члени правління центробанку, заступники міністрів фінансового і економічного блоку уряду.

«Уряд, як і НБУ, незалежні один від одного, мають однакову мету - стабільна економіка, сильна фінансова система і, як результат, добробут українських громадян», - коментує зустріч прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

У рамках сьогоднішньої зустрічі йшлося, переважно, про зміцнення курсу гривні і його вплив на інфляцію та економічне зростання. Зокрема, представники НБУ відзначили, що це є позитивним для економіки в цілому, хоча в короткостроковій перспективі може мати певний негативний вплив на окремих сегментах.

«Завдяки зміцненню курсу гривні інфляція знизилася до 5,1% в листопаді і буде в проміжку 5% +/- 1.п. за підсумками року, тобто показник з інфляції ми в цьому році виконали», - підкреслив Яків Смолій, голова НБУ.

Сторони також погодилися, що якісна взаємодія між урядом і НБУ як незалежним регулятором передбачає інформування один одного про важливі зміни, які відбуваються в економіці та фінансовій сфері, вплив цих змін на подальший розвиток економіки, реформи у всіх ключових секторах і сферах економічно-фінансової системи України.

«Отже, порядок денний таких зустрічей може включати обговорення питань інфляційної динаміки, стану економіки в цілому і в розрізі окремих галузей, зовнішньоекономічних тенденцій, недавні рішення в площині монетарної і фіскальної політик, стан грошово-кредитного та валютного ринків, ситуацію у сфері управління державним боргом і т.п.», - йдеться в повідомленні НБУ.

Раніше у Кабміні оцінили ймовірність падіння гривні.

Нагадаємо, Зеленський анонсував підвищення пенсій для людей, старших за 80 років.

А більше третини українців вважають, що найбільш вигідно й безпечно зберігати свої грошові заощадження в доларах США.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: