Рекордний урожай: яких обсягів можна досягти та що буде з цінами

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

За даними Мінекономрозвитку, до складу якого нині входить на правах департаменту і колишнє Міністерство агрополітики, в Україні зібрано 74,5 млн тонн зернових і зернобобових культур. Це на 4,4 млн тонн або на 6% більше, ніж у 2018 році. Отже, встановлено новий рекорд. У коментарі «Слово і Діло» економіст, глава експертної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук пояснив, що в Україні, в принципі, стабільно високі врожаї.

Також, на його думку, у держави хороші подальші перспективи в цій галузі.

«Справа в тому, що для вирощування масових видів зернової продукції не постає питання власності на землю. Відіграють велику роль технології та масштаб. Чим більше масштаб, тим краще, адже може більш потужно працювати техніка. На великі площі вигідніше виставляти агротехніку», – пояснив Кушнірук.

За його словами, якщо брати вирощування сировини, в Україні ситуація із зерновими щороку покращується.

Аналітик не виключив, що за кілька років держава може прийти до того, що буде збирати до 100 мільйонів тонн.

Цибуля та елітна яловичина: звідки в Україну завозять продукти, які стрімко подорожчалиЦибулю в Україну везуть з Узбекістану, капусту – з Македонії, елітну яловичину – зі США, а вершкове масло – з Нової Зеландії.

«Для вирощування масових видів продукції все складається добре. Вийти на 100 мільйонів тонн – не проблема», – підкреслив він.

Кушнірук пояснив, що значною мірою будуть виникати питання, пов'язані з необхідністю логістики: як постачати до портів? Потрібно збільшувати використання Дніпра, правильно вибудувати систему перевезень, додав експерт.

Економіст зауважив, що ціни на біржі зросли, але враховуючи, що у світі непоганий урожай на ринках, то не передбачається зростання цін.

«Ціни на хлібобулочні товари можуть зрости лише через підвищення вартості електроенергії. Однак цей ринок вже запрацював і почав грати на зниження цін. Тобто цей фактор, який на початку року був істотним, зараз не грає такої ролі. Ціни на хліб, хлібобулочні та зернові вироби не повинні зростати», – прокоментував Борис Кушнірук.

«Слово і Діло» відстежило, як змінювалася ціна на сало з 2014-го до 2018 року і скільки кілограмів «українського наркотику» можна було купити.

Також наші аналітики поцікавилися, звідки і в яких обсягах везуть до нас картоплю, капусту, яловичину та інші продукти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: