Повернення Криму під контроль України: чи реально залучити Трампа та що це дасть

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

В інтерв'ю польському виданню Gazeta Wyborcza президент України Володимир Зеленський заявив, що в переговорах щодо повернення окупованого Криму могли б допомогти США. «Думаю, що в справі Криму могли б допомогти США. Такий формат переговорів міг би включати Україну, Росію, США», – сказав Зеленський. Політолог Андрій Горбенко в коментарі «Слово і Діло» зауважив, що ситуація з Кримом і залученням США до цього питання досить складна.

«З одного боку, США – природний союзник України, а з іншого, президенту США Дональду Трампу зрештою геть не до цього. У Трампа немає переможних сценаріїв щодо України, а програшний варіант йому не потрібен», – уточнив Горбенко.

На його думку, в найближчій перспективі Трамп не буде вплутуватися у складні питання з кількох причин: виграти ситуацію неможливо, отримати преференції також, великий ризик програти.

За словами політолога, в України на сьогодні немає нових аргументів у цьому контексті.

«Крім того, що можуть вирішити США? Якщо США пригрозять скинути атомну бомбу, то це, звісно, буде аргументом. Але чи реально це? Загроза запровадити нові санкції нічого не змінить. Тому потрібно розуміти, що зараз немає предмета для нових рішень. Не може також і Зеленський чимось пригрозити», – прокоментував Андрій Горбенко.

Протилежної думки військовий експерт Олег Жданов, за словами якого Україні цілком реально залучити США, оскільки у Трампа важкі часи у внутрішній політиці на тлі ситуації з імпічментом.

Ірина Геращенко: «Для Росії несподіванка, що Крим залишається на світовому порядку денному»Інтерв'ю з Іриною Геращенко про окупований Крим, роботу міжнародних організацій на півострові та обмін полоненими.

Він акцентував, що Україна стала каменем спотикання в цій процедурі, що можна навіть розцінювати, як тиск з боку України на Трампа в плані участі США прямо або побічно в нашому переговорному процесі з РФ щодо врегулювання ситуації.

На думку експерта, і в України, і у США є важелі впливу на РФ. Наприклад, визнання факту війни між Україною і РФ.

«Ми вже офіційно говоримо, що окупаційні війська РФ на нашій території. Світ розуміє, що Україна може офіційно оголосити РФ стороною конфлікту. Це зовсім інші механізми, ставлення до Росії. Удар по економіці РФ може бути дуже сильним. Югославію тиснули усім світом, навіть НАТО взяло участь у врегулюванні конфлікту. Якщо ми зараз оголосимо, що у нас збройний конфлікт з Росією, то Європа першою почне гасити пожежу», – пояснив Олег Жданов.

Чи наблизилася Україна до деокупації Криму – в інтерв'ю Ірини Геращенко спеціально для «Слово і Діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: