Практичне скасування депутатської недоторканності: навіщо це Зеленському

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Верховна рада на пленарному засіданні у вівторок ухвалила в першому читанні законопроект №2237 про практичну реалізацію рішення про зняття недоторканності з народних депутатів. За нього проголосували 253 народні депутати. Цей законопроєкт прибирає згадки про депутатську недоторканність із закону про регламент (виключається ціла глава 35), Кримінального процесуального кодексу та закону про статус народного депутата. Глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков у коментарі «Слово і Діло» пояснив, що скасування депутатської недоторканності дасть партії «Слуга народу» можливість впливати на своїх же представників монобольшості.

Сергій Биков звернув увагу, що в ОПУ виступають за скасування недоторканності з депутатів, але замовчують про суддів і зняття імунітету з президента, що викликає обурення у суспільства.

«Інструмент, який зараз запроваджують, – ліквідація депутатської недоторканності – з 1 січня 2020 року передусім потрібна владі, щоб тримати в шорах своїх «слуг народу», – підкреслив політолог.

Монобільшість або опозиція: чиї поправки більше враховують при ухваленні законівПоправки Слуги народу до законопроектів враховують більше, ніж поправки опозиційних фракцій.

Експерт висловив побоювання, що такий каральний механізм влада може застосовувати і проти опозиції. Він звернув увагу, що подібні речі відбувалися за президентства Ющенка, хоча не в гострій формі, більш очевидно до таких заходів вдавалися Янукович і Порошенко.

На його думку, Зеленському зараз потрібно взяти під контроль депутатів СН, які щоденно дедалі частіше опиняються в якомусь скандалі. Скасування недоторканності дозволить впливати на поведінку нардепів, зробити їх більш дисциплінованими, зазначив він.

«Парламент досі не ухвалив рішення про розширення імперативного мандата. Кримінальне переслідування – все ще єдиний інструмент тиску на народних депутатів. Грубо кажучи, маючи свого генпрокурора, прокурор може внести подання і, наприклад, всі дружно проголосують за певний закон», – прокоментував політолог.

«Однак це роблять насамперед для того, щоб можна було без узгодження з парламентом проводити негласні слідчі дії стосовно народних депутатів, збирати доказову базу, яку потім можна подати до суду. При цьому в нас ще жодного з нардепів не притягли до кримінальної відповідальності ні за цієї, ні за попередньої влади», – зауважив Сергій Биков.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон про скасування депутатської недоторканності. З 1 січня 2020 року народних обранців можна буде притягати до кримінальної або адміністративної відповідальності без дозволу парламенту. Додамо, ВР ще залишилося врегулювати механізм залучення нардепів до відповідальності.

При цьому Зеленський підкреслює, що у депутатів збережеться індемнітет, і вони не будуть нести відповідальність за політичні рішення.

«Слово і Діло» порахувало, чиї поправки – монобільшості або опозиції – більше враховують при ухваленні законопроектів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: