Нормандська зустріч: чи вдасться уникнути здачі національних інтересів

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Президента України Володимира Зеленського може утримати від підписання капітулянтської угоди в рамках Нормандського формату тільки загроза виникнення вуличного сценарію в Україні. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

На думку експерта, Зеленський вагається у виборі між тиском з боку РФ і ризиком виникнення великих протестів усередині України.

«Мабуть, президент обирає, що для нього є більшим ризиком: загострення конфлікту на Донбасі, якщо він не прийме умови Кремля, або загроза перенести війну зі Сходу на решту територію країни, оскільки ті, хто віддали життя, не погодяться на капітулянтські умови миру», – прокоментував Дикий.

Він підкреслив, що в України з'явиться єдиний шанс уникнути під час нормандської зустрічі повної здачі національних інтересів, якщо на шальках терезів для президента України переважить загроза виникнення внутрішнього великого протесту.

Нормандський формат: як проходили переговори в 2014-2018 рокахНормандська четвірка 9 грудня проведе переговори. Востаннє в такому форматі збиралися у 2016 році.

«Якщо Зеленський бачитиме, що сотні тисяч активістів, ветеранів та військових готові накласти своє вето на те, що можуть підписати за підсумками Нормандських переговорів, – це може стати фактором, що стримує. В такому разі ми отримаємо тривалий переговорний процес, можливість громадського діалогу», – прокоментував експерт.

Євген Дикий висловив побоювання з приводу того, що Зеленський може підписати якісь капітулянтські угоди, якщо не побачить і не почує зараз суспільство.

«У такому разі все одно залишається тільки одне: вуличний сценарій, чого дуже б не хотілося. Тільки демонстрація ОПУ того, що вуличний сценарій може бути абсолютно реальним, може зупинити Зеленського від підписання капітулянтської угоди», – підсумував Євген Дикий.

Як повідомлялося, Володимир Зеленський порушить на зустрічі лідерів «нормандської четвірки» в Парижі питання про проведення місцевих виборів в ОРДЛО як на території України, а не окупованій.

Також «Слово і Діло» писало, як проходили Нормандські переговори в 2014-2018 роках.

Раніше президент України Володимир Зеленський розкритикував політичних опонентів і запевнив, що «зради» на переговорах у Парижі не буде.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: