Вибори на Донбасі: коли та за яких умов можливі

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

За оптимістичним сценарієм вибори на Донбасі можуть провести навесні 2020 року. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Михайло Дяденко.

На думку політолога, для реалізації виборів на Донбасі повинна бути виконана низка умов. «По-перше, потрібно, щоб відбулося взаємне завершення відведення військ уздовж лінії розмежування. По-друге, потрібна абсолютна демілітаризація регіону, незаконно окупованих територій з фіксацією цього ОБСЄ. По-третє, повинна відбутися передача влади», – акцентував Дяденко.

Експерт також підкреслив, що Україні потрібно буде продовжити чинний закон про особливий статус Донбасу або ж ухвалити новий документ.

Крім того, Михайло Дяденко звернув увагу, що окупований Донбас в інформаційному плані відрізняється від України, тому варто працювати також в цьому напрямку.

«П'ять років щоденної пропаганди, кремлівські медійні канали плюс участь в бойових діях багатьох громадян України, які проживають на окупованій території в складі незаконних бандформувань, поранення та загибель під час бойових дій – все це позначається на людях, родичах, друзях загиблих», – зауважив Михайло Дяденко.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Суспільні настрої на Донбасі різні, не завжди проукраїнські, зауважив експерт. Тому, на його думку, РНБО виступає з правильними ініціативами, зокрема щодо підготовки платформи, яка допоможе відновлювати комунікацію між Україною та громадянами, які проживають на окупованій частині Донбасу.

За словами Дяденка, без якоїсь платформи для єдності не завершувався жоден конфлікт. Він нагадав досвід Ірландії, де тривалий час точилися бойові та партизанські дії, терористичні акти і так само довго й складно проходив процес примирення. Політолог додав, що Україні не уникнути цієї участі.

«Якщо всі умови будуть виконані, сторони зможуть домовитися, завершити питання з відведенням сил та демілітаризувати територію, то провести вибори буде цілком реально. За оптимістичним сценарієм – навесні 2020 року. Можливо, вибори до місцевих рад пройдуть на всій території України», – прокоментував Михайло Дяденко.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський порушить на зустрічі лідерів «нормандської четвірки» в Парижі питання про проведення місцевих виборів в ОРДЛО як на території України, а не окупованій.

Додамо, президент пообіцяв зробити все, щоб завершити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: