Справа ВіЕйБі банку: суд заарештував майно директорки компанії

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива і прокурора про накладання арешту на майно підозрюваної.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і Діло»

Суд наклав арешт на майно директорки Станіславської торгової компанії Наталії Перець, яку НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування, виданого Нацбанком ВіЕйБі банку.

Таке рішення ще 14 листопада ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомляє «Слово і Діло».

Детектив і прокурор просили суд накласти арешт на наступне майно підозрюваної: два машиномісця загальними площами 17,6 і 19,2 кв. м; садовий будинок загальною площею 271,3 кв.м; земельну ділянку площею 0,1876 га; дві квартири площами 154,3 і 264,4 кв. м; а також корпоративні права в ТОВ «Квадрат-Дружби Народів», ТОВ «Квадрат-Шулявка» і ТОВ «Квадрат-Площа Слави».

Слідство встановило, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі Банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до Національного банку України з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі Банк не подав всіх необхідних для цього документів (програму фінансового оздоровлення банку), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, пристало на його пропозицію.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу Нацбанку, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що, реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн проти 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі Банком. Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі Банку. Це — на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів. За 40 днів потому, в листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі Банк неплатоспроможним. Стабалізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі Банк не повернув.

Нагадаємо, НАБУ оголосило в розшук колишніх службовців ВіЕйБі банку. Раніше суд відпустив під заставу ексзаступника голови НБУ Олександра Писарука. Також суд обрав запобіжний захід члену ради НБУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: