Україна та Литва підписали декларацію про розвиток стратегічного партнерства

Читать на русском
За результатами засідання Ради президентів України та Литовської Республіки, яке відбулося під головуванням Володимира Зеленського та Гітанаса Науседи, було підписано низку документів.

У середу, 27 листопада, за результатами засідання Ради президентів України та Литовської Республіки, яке відбулося під головуванням Володимира Зеленського та Гітанаса Науседи, було підписано низку документів.

Як інформує ОПУ, підписали декларацію про розвиток стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою на період з 2020-го до 2024 роки.

Візит Зеленського до Естонії: фото та відеорепортаж «Слово і Діло»Президент України Володимир Зеленський знаходиться в Естонії з візитом. Фото Слово і Діло з Таллінна.

Спільна заява також передбачає реалізацію Україною та Литвою низки спільних заходів у таких сферах, як міжнародна й регіональна безпека, європейська та євроатлантична інтеграція, економіка, соціальна політика, розвиток торгівлі та інвестицій, наукова співпраця, співробітництво в культурній і гуманітарній сферах.

У протоколі також засуджується агресія Росії, що триває проти України, включно з тимчасовою незаконною окупацією Криму та частини суверенної території України у Донецькій і Луганській областях. Документ також відзначає активну співпрацю двох держав і рішучу підтримку європейських та євроатлантичних прагнень України з метою отримання нею повноправного членства в ЄС і НАТО.

Віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров та міністр енергетики Литовської Республіки Жигімантас Вайчюнас підписали декларацію про наміри щодо взаємного визнання електронної ідентифікації та довірчих послуг для електронних транзакцій між Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством економіки та інновацій Литовської Республіки. Серед іншого документ містить домовленість про намір сторін об’єднати зусилля для усунення наявних бар’єрів щодо транскордонного використання довірчих послуг та транскордонних е-контрактів, е-рахунків та інших аналогічних рішень.

Крім того, міністр оборони України Андрій Загороднюк та міністр охорони краю Литовської Республіки Раймундас Каробліс підписали Декларацію про наміри співробітництва у сфері кібернетичної безпеки між Міністерством оборони України та Міністерством охорони краю Литовської Республіки. Документ передбачає низку заходів, спрямованих на розвиток співпраці у зазначеній сфері для забезпечення відповідного реагування у разі виникнення масштабних національних або міжнародних кіберінцидентів. Сторони також висловили намір створити спільні пункти єдиного контакту для обміну інформацією про кіберзагрози та напади, розробити план спільних навчань.

Нагадаємо, у середу, 27 листопада, президент України Володимир Зеленський перебуває в Литовській Республіці з офіційним візитом.

Вчора президент України Володимир Зеленський перебував з офіційним візитом в Естонії. Він провів зустріч з естонською колегою Керсті Кальюлайд. Сторони підписали заяву про активізацію співпраці, а Кальюлайд запевнила в підтримці територіальної цілісності України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: