Військова поліція в Україні: чим буде займатися та в чому ризик

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Президент України Володимир Зеленський доручив керівництву Міноборони до кінця 2019 року створити військову поліцію (ВП). «Міністр оборони Андрій Загороднюк до 31 грудня повинен запровадити нову об'єднану систему керівництва і управління силами оборони, відповідно до стандартів НАТО. Крім того, в структурі Міноборони має бути створено сучасний ефективний правоохоронний орган – Військова поліція», – повідомляє пресслужба Офісу президента. У коментарі «Слово і Діло» глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський пояснив, що така поліція покликана вдосконалити організацію забезпечення правопорядку і законності в Міноборони і ЗСУ, правоохоронних органах спеціального призначення та інших військових формуваннях. Також йдеться про забезпечення можливості ефективно і оперативно вести розслідування найбільш поширених військових злочинів.

Експерт звернув увагу, що військова поліція є в більшості європейських країн, в США і в Канаді, а також РФ.

Грабський підкреслив, що військову поліцію не варто порівнювати з Нацгвардією, оскільки це абсолютно різні структури навіть у підпорядкуванні. Нацгвардія – це підрозділ МВС, а Військова поліція підпорядковується Міноборони або ЗСУ.

Однак фактично в Україні вже існує Військова поліція, зауважив він.

Сергій Грабський нагадав, що ще з 2002 року в Збройних силах України (ЗСУ) діє Військова служба правопорядку (ВСП), яка стежить за порядком в армії та дотриманням військовослужбовцями статуту Збройних сил.

Чим Військова поліція відрізнятиметься від Нацгвардії та Військової служби правопорядкуНова структура має з’явитися в складі ЗСУ до кінця року та матиме досить широкі повноваження, включаючи розслідування злочинів, скоєних віськовослужбовцями.

«Раніше передбачалося, що структура Військової поліції буде займатися корупційними діяннями. Однак ситуація, коли розбирати корупцію в Міноборони потрібно органу, який підпорядковується міністру оборони, видається дивною. В цьому є ризик і великі сумніви, що такий орган буде досить ефективний», – прокоментував Сергій Грабський.

В цілому експерт зазначив, що завдання Військової поліції стежити за правопорядком і дотриманням законів у системі Міністерства оборони.

До завдань також входить перевірка документації, дотримання порядку на території військових гарнізонів, надання допомоги при здійсненні різних операцій, контроль у зоні бойових дій, де звичайна поліція може бути задіяна в дуже обмежених масштабах, розповів Грабський.

На його думку, набагато краще, якщо Військова поліція матиме стандартні функції, тобто залишиться одним з органів забезпечення Збройних сил України. Не варто додавати антикорупційні функції, оскільки це, як зауважив Грабський, буде малоефективне.

Експерт також зазначив, що законодавчі ініціативи щодо створення Військової поліції аж ніяк не суперечать Конституції.

«Ні в кого не викликало питань створення, наприклад високомобільних десантних військ. Точно так само абсолютно конституційним є створення такого органу, як військова поліція у сфері діяльності Міноборони», – резюмував глава Ради ВО «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

Більш докладно про те, чим Військова поліція буде відрізнятися від Нацгвардії і Військової служби правопорядку – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: