Замінований Донбас: факти і цифри

Читать на русском

Один із наслідків війни на Донбасі, який Україна буде відчувати роками, – це величезна кількість замінованих територій. За даними ООН, один рік бойових дій призводить до 10 років робіт з розмінування. Тобто, навіть якщо війна закінчиться завтра, на розмінування піде близько 50 років. «Слово і Діло» розібралося в проблемі детальніше.

Відзначимо, що в січні набув чинності закон про протимінну діяльність в Україні. Він передбачає створення Центру протимінних операцій, який буде координувати процес розмінування на Донбасі та інших територіях країни. Для робіт планують залучати державні та приватні організації.

Працювати, дійсно, є над чим: на Донбасі вибухонебезпечними предметами заміновано 1,6 млн гектарів, із них 700 тисяч гектарів – на підконтрольних Україні територіях. Найскладніша ситуація в Донецькій області, там заміновано 560 тисяч гектарів.

Процес розмінування ще й б'є по бюджету, за попередніми підрахунками, на 100 тисяч гектарів небезпечних територій потрібно близько 500 млн євро. На щастя, існує кілька програм міжнародної допомоги для вирішення проблеми. Зокрема, з 2016 року за фінансової підтримки США, Британії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Чехії, Норвегії та інших країн групи розмінування очищали від вибухонебезпечних предметів ділянки в Слов'янському, Лиманському і Бахмутському районах.

Крім того, є проєкт ООН щодо розмінування вартістю 6,2 млн доларів. Одна з цілей проєкту – підвищити можливості Міністерства оборони для проведення розмінування. Вдвічі менше вартість проєкту від Великої Британії, його завдання – очищення територій від наземних мін і вибухонебезпечних залишків. Є ще проєкти США і Європейського союзу з аналогічними завданнями.

Заміновані території – серйозна небезпека для військових і мирного населення. За даними Міністерства окупованих територій, з початку конфлікту на Донбасі внаслідок вибуху мін загинули 234 військовослужбовці (понад тисячі зазнали поранень) і 977 цивільних ( поранено 1,5 тисячі).

Торік Україна посіла п'яте місце у світі за кількістю жертв від мін і вибухонебезпечних предметів – 325 загиблих. У цьому рейтингу нашу країну випереджають Афганістан (2,2 тисячі загиблих), Сирія (1,5 тисячі загиблих), Ємен (596 загиблих) і М'янма (430 жертв).

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський хоче обговорити на зустрічі в Нормандському форматі конкретні терміни повернення Донбасу під контроль України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: