Зустріч у Парижі: чи піде Зеленський на поступки Путіну

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог
Володимир Золотарьовполітолог

Україна опинилася в невигідній ситуації. Загроза того, що Київ прийме умови Москви, дуже висока. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

Леонов звернув увагу, що зустріч в Нормандському форматі запланована за кілька днів раніше до того, як повинні продовжити санкції проти РФ, а саме 12 грудня. Дедалі частіше з'являється інформація в ЗМІ, що санкції будуть пом'якшені, зауважив політолог.

Експерт не виключив, що президент України Володимир Зеленський піде на поступки російському лідерові Володимиру Путіну.

«По-перше, якщо раніше Нормандський формат був за принципом «троє проти одного», тобто Україна, Франція, Німеччина проти РФ, то зараз – Франція, Німеччина і РФ проти України. По-друге, щоб нормандська зустріч відбулася, українські війська відступили від лінії фронту попри те, що відбуваються обстріли. При цьому ОБСЄ фіксує не відведення бойовиків, а появу нових укріплень. Україна відступила і фактично почала демонтаж. Значить, заяви про повернення ЗСУ на вихідні позиції неправдиві», – прокоментував Олександр Леонов.

Створюється враження, що Росія дотиснула Україну, підкреслив політолог. Він наголосив, що РФ вже зажадала, щоб підсумковий документ був заздалегідь узгоджений, на що погодилася Україна.

Політолог також припустив, що наступним кроком щодо Донбасу буде ухвалення закону про особливий статус, вибори з усіма наслідками.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

При цьому в МЗС України транслюють, що законопроект про особливий статус Донбасу готові узгоджувати з бойовиками, підкреслив Олександр Леонов.

«Всі ці речі говорять про те, що Україна приймає умови РФ», – зауважив експерт.

На його думку, зустріч тет-а-тет Зеленського з Путіним може бути «бонусом» після того, як Україна погодить російські умови.

У свою чергу, політолог Володимир Золотарьов, навпаки, висловив переконання, не варто очікувати, що Путін і Зеленський щось вирішать для закінчення війни і встановлення миру, оскільки у них діаметрально протилежні інтереси.

«Жоден президент у здоровому глузді не буде нічого здавати РФ. Це означає самому вибити стілець з-під себе», – акцентував Золотарьов.

На його думку, не варто переоцінювати перемовини.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський на зустрічі «нормандської четвірки» має намір порушити питання проведення місцевих виборів і перспективи досягнення справжнього припинення вогню на Донбасі, з чіткими термінами і зобов'язаннями сторін.

Додамо, Зеленський пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: