Вихід України з Мінських угод: за яких умов це можливо

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Вихід України з Мінських домовленостей можливий, якщо будуть розроблені та схвалені всіма учасниками переговорного процесу нові угоди щодо Донбасу. Якщо немає ніяких угод – це означає, що йде війна. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог Володимир Золотарьов.

Експерт констатував, тільки за умови, якщо Україна запропонує готовий документ, який схвалять всі, то можна виходити з «Мінська». У разі, якщо альтернативних угод немає, всі сторони є вільними у своїх діях, дорікати в чомусь буде неможливо, оскільки навіть формальних домовленостей немає.

«Отже, РФ може воювати далі на повну силу», – зауважив політолог.

На його думку, Мінські угоди вичерпали себе, їх цінність в їх наявності, а не в тому, що записано в документі.

«Однак, якщо ми розуміємо, що альтернативи немає, а якщо є, то не підтримується іншими гравцями, то це означає, що Україні доведеться залишатися, допоки якийсь новий варіант не буде ухвалений нашими противниками-партнерами», – зазначив Золотарьов.

Випити чашу до дна: чому Україна не зможе відмовитися від Мінських угодОдносторонній вихід України з Мінських угод загрожує українській стороні тяжкими наслідками.

Політолог підкреслив, що Україні в рамках Нормандського формату цілком реально запропонувати розширити кількість учасників за рахунок союзників.

«Аргументувати можна тим, що участь Франції та Німеччини за стільки років не дала радикальних змін, а зброю Україні постачають США. Тож, Україна зробить крок, щоб перевести переговори в новий формат, а значить повинні бути нові домовленості», – наголосив експерт.

Володимир Золотарьов звернув увагу, що в Україні звикли занадто м'яко звертатися з європейськими політиками, що завдає шкоди. «Там такі ж досвідчені політики, як у РФ, а іноді ще гірші, ніж Путін. Не потрібно ловити кожне слово західних політиків та вважати за істину. У них свої інтереси», – акцентував Золотарьов.

Політолог висловив переконання, що українській стороні не варто боятися бути жорсткою із Заходом.

Експерт нагадав, що історія показала, що Захід продемонстрував себе не з кращого боку.

«Друга світова – на їхній совісті, Ізраїль здали арабам на розтерзання в 1967 році. В Югославії практично не діяли і дивилися на те, що відбувається з боку, а потім просили допомоги США. Тому в якості сторони, яка вирішує конфліктні ситуації, Захід геть не має хорошого бекграунду. Тому Україні потрібно не боятися щось пропонувати», – проаналізував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна може вийти з Мінських угод, якщо зустріч лідерів «нормандської четвірки» 9 грудня не дасть результату.

Як вийти з Мінських угод і почати гнути свою лінію – читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: