Справа ВіЕйБі банку: члену ради НБУ обрали запобіжний захід

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання детектива і прокурора про обрання запобіжного заходу підозрюваному.
Микола Каленський з адвокатамискріншот з трансляції ВАКС

Суд відправив під цілодобовий домашній арешт члена ради Національного банку України, колишнього в.о. начальника управління НБУ по місту Києву та Київській області Миколу Каленського, якого підозрюють у причетності до заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування НБУ, виданого ВіЕйБі банку.

Таке рішення 13 листопада ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомляє «Слово і Діло».

Детектив НАБУ і прокурор САП просили взяти Каленського під варту з альтернативою застави в 20 млн грн. Суддя погодилася зі слідством, що існують ризики втечі; знищення, спотворення або приховування речей і документів, необхідних слідству; незаконно впливати на свідків або інших підозрюваних, а також перешкоджати слідству іншим чином. Однак, взявши до уваги вік, здоров'я і авторитет Каленського, суддя задовольнила клопотання частково. Так, вона відправила підозрюваного під цілодобовий домашній арешт, поклавши на нього низку обов'язків, у тому числі здати закордонний паспорт і носити електронний браслет.

За версією слідства, бенефіціарний власник ВіЕйБі банку Олег Бахматюк вступив у змову із колишнім першим заступником голови НБУ Олександром Писаруком для одержання 1,2 млрд грн рефінансування під заставу майна, вартість якого була завищена в 25 разів. Ціну завищили шляхом складання підроблених звітів оцінки.

Надалі Писаруку необхідно було задіяти управління НБУ по місту Києву та Київській області, яке очолював Каленський. Це підтверджується тим, що ексзаступник голови НБУ вночі 8 жовтня 2014 року написав листа колишній директорці Генерального департаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі про необхідність видачі кредиту ВіЕйБі банку і ніби Каленський про це все знає.

Самого Каленського підозрюють у тому, що він знав, що оцінка на заставне майно була завищена і що пакет документів, наданих ВіЕйБі банком для отримання кредиту, не відповідав вимогам НБУ, але все одно погодив заставне майно банку.

Нагадаємо, НАБУ і САП затримали 7 осіб у справі про стабілізаційний кредит від НБУ. Серед них виявився Писарук. Пізніше в цій справі про підозру повідомили 8 особам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: