Мир на Донбасі: чи зможе Зеленський домовитися з Путіним

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Володимир Золотарьовполітолог

За умови продовження розведення сторін на Донбасі зустріч президента України Володимира Зеленського та російського лідера Володимира Путіна може принести свої результати. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Михайло Дяденко.

Експерт звернув увагу, що президент України Володимир Зеленський неодноразово висловлював бажання зустрітися з Путіним. На його думку, в команді президента було достатньо часу, щоб підготуватися.

«Зеленський хоче почути від Путіна умови, при яких можна прискорити мирне врегулювання конфлікту на Донбасі. Тому, ймовірно, він готовий до такої розмови. Напевно, президента підготували до того, які питання може ставити Путін, який у нього стиль поведінки», - уточнив політолог.

На думку експерта, якщо на лінії розмежування розведення сил продовжиться далі, то зустріч Зеленського з Путіним відбудеться.

Він не виключив, що лідери України та РФ можуть досягти домовленостей за підсумками зустрічі.

«Можуть домовитися про проведення виборів, поступову передачу контролю над кордоном. Від України буде потрібно ухвалення закону про амністію, коригування законодавства для виборів на територіях ОРДЛО», – припустив Михайло Дяденко.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Своєю чергою, політолог Володимир Золотарьов, навпаки, зауважив, що не варто очікувати, що Путін і Зеленський щось вирішать для закінчення війни і встановлення миру, оскільки у них діаметрально протилежні інтереси.

Можливо, під поняттям «закінчити конфлікт» мають на увазі якусь м'яку капітуляцію, але тоді потрібно позначити, що це означає і якими будуть наслідки, уточнив він.

«Тобто, що Україна віддає, з чим погоджується заради припинення війни?» – додав експерт.

«Однак жоден президент у здоровому глузді не буде нічого здавати РФ. Це означає самому вибити стілець з-під себе», – акцентував Золотарьов.

Також, на його думку, не варто переоцінювати переговори як такі, результати все одно готують радники.

«Президенти грають, найімовірніше, декоративну функцію. Технічні речі вирішують радники», – вказав експерт.

Він пояснив, що особиста зустріч потрібна, щоб подивитися один одному в очі і зрозуміти, що за людина навпроти тебе, щоб потім це враховувати в своїй поведінці щодо країни. До такої ролі Зеленський готовий. Він теж людина непроста. Навіть для того, щоб досягти успіху в шоу-бізнесі, потрібні певні якості, і значною мірою вони збігаються з якостями правителя, зазначив політолог.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що український президент Володимир Зеленський «чітко усвідомлює», чого можна досягти на переговорах з президентом РФ Володимиром Путіним.

Нагадаємо, президент України від 7 вересня провів третю телефонну розмову з Путіним.

Додамо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: