Розведення сил на Донбасі та досвід інших країн: як вчиняла РФ

Читать на русском
Іраклій Джанашияексперт з питань нацбезпеки та оборони УІМ

Досвід не тільки України, але й інших країн показує одне – Росія завжди обманює. Так прокоментував «Слово і Діло» експерт з питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия розведення військ на Донбасі.

Експерт констатував, що єдина сторона, яка в цій ситуації ризикує – Україна.

«Ми відводимо війська та сподіваємося на те, що протилежна сторона зробить те саме. Однак не було в історії навіть інших країн такого, щоб під час обопільних угод між РФ і іншою країною Росія виконувала свої зобов'язання», – акцентував Джанашия.

Експерт нагадав досвід Грузії, Молдови, Азербайджану, Фінляндії, Естонії, Польщі, Литви, який показує, що Росія завжди обманювала і щоразу по-своєму.

Він вказав, що обидві угоди 1993 року передбачали виведення грузинських військ і відведення абхазьких військ від лінії зіткнення в районі Сухумі.

«Під час обох відведень військ Росія влучала по всій глибині фронту та захоплювала шматки територій, які не прописані в угодах», – констатував Джанашия.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

За його словами, те саме відбулося в 2008 році під час грузино-осетинської війни. Знову розведення військ за посередництва Франції, і знову Росія окупує ще більший шматок землі, що не прописаний в угодах. У цій ситуації, до речі, добре видно реакцію Європи, яка від безвиході просто знизала плечима і відвернулася, пригадав експерт.

На його погляд, у випадку Донбасу Росія не буде бити по всій глибині фронту, оскільки їм невигідно привертати увагу і потрібен уповільнений процес. Найімовірніше, вона зміцнить позиції зі свого боку, діяти зараз не буде, але готуватиметься до наступного розведення військ, припустив він.

«Однак Росія ніколи не діє, виходячи з логічних міркувань. Як показує досвід, РФ будь-якої миті може викинути будь-який фортель. Тому потрібно не відводити війська, а готуватися до всього, що тільки є можливим», – прокоментував Джанашия.

Крім того, він зауважив, що хоча й розведення сил відбувається під наглядом представників ОБСЄ, сама структура давно втратила довіру.

«Протягом останніх п'яти років були випадки, коли бойовики починали обстрілювати українські позиції, представники ОБСЄ, які нібито були попереджені заздалегідь, просто зникали. При цьому, коли обстріли не проводилися, спостерігачі з'являлися і стежили, щоб ЗСУ не стріляли у відповідь», – поділився експерт відомостями з фронту.

Також фахівець додав, що немає єдиної позиції щодо того, чи зможуть ЗСУ в разі небезпеки повернутися на позиції.

«У Генштабі запевняють, що зможуть, а деякі бригади кажуть, що розведення – стратегічна помилка, а за повернення позицій в разі кризи доведеться сплатити дуже велику ціну», – прокоментував Іраклій Джанашия.

Командувач Об'єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що Збройні Сили України готові в разі провокаційних дій противника надати захист цивільних людям.

Нагадаємо, 29 жовтня, в населеному пункті Золоте Луганської області стартував процес розведення сил і засобів. Процес відведення триватиме 30 діб. На безпосереднє відведення сил і засобів надається три доби. Заходи проходитимуть на відстані близько 2 кілометрів.

Додамо, президент Володимир Зеленський пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: