Розведення сил на Донбасі: до якого варіанту готують Україну

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Команда президента України Володимира Зеленського глибоко помиляється, якщо реально вірить в те, що з президентом РФ Володимиром Путіним можна домовитися. Помилки влади можуть дорого коштувати Україні. Так прокоментував «Слово і Діло» політолог Володимир Золотарьов готовність до розведення сил і засобів на Донбасі.

На думку експерта, для України розведення сил на Донбасі невигідно. По-перше, в сучасній війні поняття «лінія фронту» умовне, зазначив він.

«Йдеться про те, що є не суцільний фронт, а контроль якихось ключових позицій, які взаємопов'язані між собою. Пересунутися на аналогічні за ефективністю позиції – велика проблема. Повернутися назад на позиції буде складно», – переконаний Золотарьов.

По-друге, РФ не буде виконувати домовленості, посилаючись на те, що не впливає на бойовиків.

Як підкреслив експерт, розведення військ – ризикований крок для України, але є і певне «вікно можливостей» для нас.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Політолог пояснив, що розведення і «формула Штайнмаєра» – наші аргументи для Європи, що ми хочемо миру, а РФ – ні. Якщо з розведенням сил нічого не вийде( а, найімовірніше, все так і буде), Україна зможе використовувати це проти РФ, зазначив Золотарьов.

«Можливо, в ОПУ і хочуть продемонструвати якраз те, що Україна хоче миру, але Путін не виконує свої зобов'язання. Проте, навіть якщо така мета, то її реалізація занадто дорого може коштувати», – зауважив Золотарьов.

На його думку, Україна вже схвалила «формула Штайнмаєра» і влада намагається показувати, що готова до миру.

Однак є відчуття, що команда Зеленського, дійсно, вірить в те, що з РФ можна домовитися і Путін хоче того, що озвучує – статусу Донбасу, амністії та іншого, підкреслив експерт.

«Влада готова виконувати умови з наміром, щоб Україну залишили в спокої. Однак, вочевидь, цього не буде. Погано те, що помилки влади будуть коштувати Україні великих втрат: дипломатичних, економічних і, можливо, життєвих», – прокоментував Володимир Золотарьов.

На його погляд, судячи з ситуації, Україну готують до якогось тривалого ізраїльського або кіпрського варіанту.

«Тобто протиборчі сторони перебувають у стані уповільненого конфлікту, який періодично перетікає в гостру фазу. Донбас – це надовго. Рішення є тільки військові», – резюмував Володимир Золотарьов.

Сьогодні, 29 жовтня, в населеному пункті Золоте Луганської області стартував процес розведення сил і засобів.

Як повідомлялося, після розведення сил в Петровському і Золотому розведення планують почати в районі Богданівки, далі – ще на чотирьох ділянках і вздовж всієї лінії розмежування. Всього в ООС виділяють близько 30 населених пунктів, де повинні провести розведення.

Сам процес відведення триватиме 30 діб. На безпосереднє відведення сил і засобів дається три доби. Відведення має проходити на відстані близько 2 кілометрів.

Додамо, президент пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: