Імпорт електроенергії з РФ: чому після чотирьох років перерви відновили постачання

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Імпорт електроенергії з РФ – лобістське рішення в інтересах однієї з фінансово-промислових груп, яка діє на ринку.

Про це в коментарі «Слово і Діло» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

За його словами, обсяги електроенергії з РФ не настільки великі, щоб якось вплинути на енергобезпеку країни, але це якщо говорити про ситуацію в теперішньому часі. Якби з'явилася приваблива пропозиція з російського або білоруського напрямків, звісно, українські компанії могли би досить швидко наростити обсяги закупівель такої електроенергії, зазначив Рябцев.

З одного боку, нагадав експерт, у нас є закон «Про ринок електричної енергії». Тому кожен постачальник вільний самостійно вирішувати, як, на яких умовах і у кого купувати електроенергію.

Початок опалювального сезону в Україні в 2014-2018 рокахОпалювальний сезон в Україні стартує найчастіше на початку жовтня. На підключення всіх об'єктів в країні йде близько місяця.

«З іншого боку, існує закон про нацбезпеку, певний підхід до забезпечення енергетичної безпеки держави, яка конфліктує з якоюсь із держав. Відповідно до цих принципів будь-які відносини з країною-агресором, крім економічних відносин, повинні регулюватися ще і нормативно-правовими актами, які визначають національну енергетичну безпеку держави», – зауважив Геннадій Рябцев.

Він акцентував, що від початку було дивним і дуже суперечливим внесення поправки в закон, який до імпорту електроенергії не мав відношення. Закон стосувався ядерної безпеки, нагадав Рябцев.

На його думку, такі дії змушують засумніватися в віддаленості окремих народних депутатів від усіх фінансово-промислових груп, які працюють на цьому ринку.

Як вважає експерт, в такий спосіб був реалізований один з лобістських ходів.

«Як наслідок, таке лобістське рішення працює в інтересах однієї з фінансово-промислових груп, яка діє в Україні, та проти іншої фінансово-промислової групи, яка є основним конкурентом першої на ринку електроенергії», – прокоментував Рябцев.

Підсумовуючи, енергетик підкреслив, що така ситуація є ще одним підтвердженням того, що Україна вимагає дуже багато від Європи, США, інших партнерів, зокрема, не торгувати з РФ, але сама при цьому вільно ставиться до виконання цих же вимог.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії», в який голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус уніс поправку, яка дозволила українським споживачам закуповувати імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

З 1 жовтня почалися поставки електроенергії з Росії в режимі імпорту. Востаннє комерційний імпорт російської електроенергії в Україну здійснювався в 2015 році відповідно до договору для подальшої її передачі до окупованого Криму.

Відзначимо, «Слово і Діло» подивилося, коли в 2014-2019 роках всі об'єкти в Україні були з теплом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: