Закон про дезертирство набрав чинності: деталі

Читать на русском
У разі винесення судом виправдувального вироку передбачено відновити таким військовим усі види забезпечення і відповідні гарантії соцзахисту.

Закон про дезертирство №1227 опубліковано в урядовій газеті Голосі України 19 жовтня і набув чинності.

Про це пише Слово і Діло.

Як відомо, закон більш чітко регламентує проходження військової служби, у т.ч. регулює питання включення дезертирів до чисельності Збройних сил України.

Законопроєкт визнає дезертирів або тих, хто добровільно здався в полон, такими, що не входять до чисельності ЗСУ. Разом із тим, на період кримінальних проваджень в органах досудового розслідування і судах за ними зберігається статус військовослужбовців.

Встановлюється, що таким особам припиняють виплату грошей та інших видів забезпечення, на них більше не поширюються соцгарантії, встановлені для військовослужбовців.

У разі винесення судом виправдувального вироку передбачено відновити таким військовим усі види забезпечення і відповідні гарантії соцзахисту.

Раніше Верховна рада ухвалила закон про військову службу, який дозволив позбавляти військових звань дезертирів, а також встановив матеріальну відповідальність військових за завдані збитки.

Також президент України Володимир Зеленський заявив, що пільги для військових, які служили на Донбасі, не будуть скасовані.

Нагадаємо, 1 жовтня в Україні стартувала кампанія з осіннього призову на строкову службу, яка триватиме до 31 грудня. Загалом планується призвати 15 тисяч 200 громадян.

Призовний вік в Україні встановлено на рівні 20-27 років. Після отримання повістки призовник повинен з'явитися до військового комісаріату.

«Слово і Діло» вивчило, як змінювалися зарплати і пенсії військовослужбовців за час війни з Росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: