Світова криза: чого чекати та що може стати страховкою для України

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Ризик нової світової економічної кризи зростає щороку. Однак українська економіка й без цього на дні. Боятися катастрофи не варто.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив директор Асоціації постачальників торговельних мереж, економічний експерт Олексій Дорошенко.

Експерт розповів, що в XIX столітті криза виникала кожні 10 років, а в XX-XXI фінансові кризи виникали трохи рідше - раз на 15 років.

«Немає циклів, але періодичність все одно є. Остання повноцінна криза була 11 років тому», – констатував Дорошенко.

На думку експерта, ніхто ніколи не готовий до кризи. Про це можна здогадуватися, але все одно не вийде бути повністю готовим, підкреслив економіст.

Він додав, що держава може робити лише якісь допоміжні речі для полегшення ситуації.

Експерт звернув увагу на те, що в США вже бачать сигнали, зокрема на ринку нерухомості, у зв'язку з чим почали пом'якшувати фінансову політику загалом у державі.

Скільки іноземних інвестицій зайшло до України і скільки було вкладено в закордонні економікиЗ Донецької області за кордон в якості акціонерного капіталу було вивезено 5 млрд 913 млн доларів прямих інвестицій протягом першого півріччя 2019 року, тоді як з Києва – лише 241 млн доларів.

Також він акцентував, що США дуже вдало пережили останню економічну кризу.

Фактично Штати створили кризу, передали іншим, погасили, а решта країн ще кілька років виходила з цього стану, вказав експерт.

«Україна – заручник ситуації, ми нічого не можемо зробити. Виходом для України може бути кредит МВФ, який стане певною страховкою на випадок світової економічної кризи. Якщо у нас не буде такої подушки безпеки, то ситуація погіршиться», – пояснив Дорошенко.

Однак, на його погляд, все одно не варто лякати суспільство катастрофою. Найбільше завжди страждають найбідніші, але Україна й без цього на економічному дні, підкреслив експерт.

«Нам просто нікуди падати. Україна на одному рівні з окремими африканськими країнами. Тому фінансова криза вдарить, але гірше, ніж сьогодні, вже нікуди», – прокоментував Олексій Дорошенко.

Відзначимо, новий голова МВФ Крісталіна Георгієва застерегла від глобальних наслідків торгових воєн. Аналітики МВФ очікують сповільнення показників економічного зростання в 90% країн і не виключають кризи.

Скільки іноземних інвестицій зайшло в Україну та скільки було вкладено в закордонні економіки – на інфографіці.

Також ми розбиралися з експертом, чи реально виконати «п'ятирічку» Кабміну, програма якого передбачає 40% зростання ВВП і 50 млрд доларів інвестицій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: