Пристайко розповів, коли Росія поверне захоплені кораблі

Читать на русском
Російська Федерація поверне українські військові кораблі, які вона захопила у Керченської протоки в листопаді 2018 року найближчим часом.

Російська Федерація поверне українські військові кораблі, які вона захопила у Керченської протоки в листопаді 2018 року найближчим часом.

Про це заявив глава Міністерства закордонних справ україни Вадим Пристайко, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, між РФ і Україною «є взаємодія» і процес повернення кораблів знаходиться на фінальному етапі.

«Ми зараз на фінальному етапі передачі цих кораблів. Вони будуть повернуті найближчим часом. Технічні питання обговорюються як раз військово-морським командуванням. Наше завдання, як Міністерства закордонних справ, дати можливість завершити процес», - заявив міністр.

Також він додав, що Україна вже повідомила російській стороні після завершення певних етапів переговорів, що «ми готові - назвіть точку координат, де ці кораблі будуть стояти, і час, коли ми можемо забрати свої кораблі».

«Ми хочемо подивитися, в якому стані ці кораблі нам передані, залишилися на них, наприклад, відмітки від пострілів, які були зроблені за нашим кораблям. Щось мені підказує, що їх там не буде на цей момент, коли ми їх заберемо. Але цей процес відбудеться найближчим часом», - розповів Пристайко.

Крім того, міністр підкреслив, що Україна не визнає виконання РФ рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо негайного звільнення українських моряків і кораблів.

Міністр припустив, що ухвалення остаточного рішення Міжнародного трибуналу з морського права про порушення Росією імунітетів трьох українських військових кораблів і 24 членів їх екіпажів може затягнутися на роки.

Нагадаємо, Росія затримала українські військові катери «Нікополь», «Бердянськ» і буксир «Яни Капу» з українськими моряками 25 листопада 2018 року. На початку вересня адвокат Микола Полозов повідомив, що між Україною і РФ йдуть переговори щодо передачі українській стороні захоплених кораблів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: