Завершення війни на Донбасі: яку ціну може заплатити Україна

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Доти, доки у представників нової влади така висока соціологічна підтримка суспільства, вони цілком щиро вважають свої дії правильними. Ситуацію, як в шоу, оцінюють за реакцією залу. Якщо більша частина аплодує – все добре, а кому не подобається – не купуйте квитки. Однак у політиці інші правила.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

За його словами, президент України Володимир Зеленський, прагнучи зупинити кровопролиття на Донбасі, створює величезні ризики того, що війна може переміститися до столиці.

Експерт підкреслив, що значна частина нашого населення за жодних обставин не погодиться на «русский мир». Це може стати кроком до громадянської війни.

На думку експерта, вперше влада продемонструвала модель, за якою збираються грати з суспільством, коли пішла на абсолютно невигідний обмін і видала Цемаха.

«Підхід влади такий, щоб вголос озвучувати речі, які суспільство хоче почути, а у вузькому колі осіб ухвалювати рішення без будь-яких консультацій із суспільством. Далі ми зіткнемося з фактом, що «червоні лінії» перейдено маршовим кроком. При цьому нас запевнятимуть, що нічого критичного не відбувається», – прокоментував Дикий.

Він висловив побоювання з приводу того, що буде перейдено всі «червоні лінії», оскільки влада вже послідовно виконує план Путіна: повернення до «русского мира».

На жаль, влада розглядає війну як окрему проблему та феномен, зазначив Дикий.

Експерт додав, що можливо, наміри щирі й влада, дійсно, хоче закінчити війну. Однак їм не спадає на думку, що війна – інструмент Путіна для досягнення цілей.

Якщо президент РФ погоджується закінчити війну, то це не тому, що він подобрішав, а тому що нова влада в Україні дає Путіну без бою те, заради чого він цю війну затіяв.

Тобто без бою Україну повертають до «русского мира», пояснив Євген Дикий.

Він акцентував, що в Україні достатньо людей, які це розуміють, і кожен наступний крок влади може призвести до внутрішнього громадянського конфлікту.

Відносно закону «Про особливий статус Донбасу» експерт додав, що ніщо не заважає продовжити чинний документ на рік і дати шанс виконати умови України.

На його думку, ухвалювати новий закон «Про особливий статус Донбасу» на постійній основі – дуже ризикований крок. Він нагадав, що документ навіть як тимчасовий ухвалили з великими труднощами, а спроби закріпити «особливий статус» в КУ закінчився вибухом гранати під стінами ВР і чотирма смертями.

«Колишню владу хоча б це навчило, і вони зупинилися. Спроби ухвалити новий закон «Про особливий статус Донбасу» можуть призвести до більш катастрофічних наслідків», – констатував Дикий.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Експерт висловив надію, що в документ хоча б внесуть якісь запобіжники, враховуючи, що в регіонах і столиці вже виходять на мітинги. Однак поки що подібних намірів немає, зазначив він.

«Справляє враження, що у влади паморочиться голова від високих рейтингів. Немає розуміння, що якщо для перемоги на виборах потрібна підтримка понад 50% громадян, то для початку громадянської війни вистачить 5%, які вважатимуть ситуацію категорично неприйнятною», – резюмував Євген Дикий.

Відзначимо, Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що формула Штайнмаєра є «компромісним варіантом» виконання Мінських угод.

Додамо, президент України Володимир Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: