Борги Пенсійного фонду: яка ситуація та чи вистачить коштів на виплати

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

У зв'язку з індексацією пенсій і виплатами одноразової допомоги за пенсіями витрати ПФУ за перші 4 місяці 2019 року перевищили планові на 8 млрд 900 млн грн.

Про це повідомив голова Нацради економічного розвитку Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

За його словами, результати дослідження Офісу з фінансового та економічного аналізу у ВРУ зафіксували дефіцит Пенсійного фонду: в березні – 4 млрд 800 млн грн, у квітні – 5 млрд 200 млн грн.

Крім того, Дорошенко акцентував, що витрати держбюджету зростають через дотації солідарної пенсійної системи.

«Заплановані витрати ПФУ становили 408 мільярдів гривень. Щоправда, в сумі не врахували індексацію пенсій та одноразові виплати. Крім того, за рахунок єдиного соціального внеску планували покрити 265 мільярдів гривень. Таким чином, дефіцит становив близько 143 мільярдів гривень. Дорошенко зазначив, що в 2019 році надходження від ЄСВ більші, ніж прогнозували. ПФУ заборгував 4 мільярди гривень, які взяв в Єдиному казначейському рахунку, за даними на 1 травня 2019 року», – зазначив він.

Що політики обіцяли пенсіонерамПеред виборами депутати в своїх обіцянках орієнтуватимуться на найбільш вразливі категорії населення, зокрема на пенсіонерів. Розбираємося, що їм обіцяли раніше.

Заплановане збільшення витрат ПФ на 2 млрд 500 млн грн із вересня 2019 року на виплату пенсійного утримання громадян, додав експерт.

«У підсумку щомісячні витрати фонду складуть близько 35 мільярдів гривень. Щоправда, ці дані необхідно коригувати через березневу індексацію», – уточнив він.

Для погашення зовнішніх запозичень і виплат пенсій Україні необхідно нарощувати темпи зростання економіки, підкреслив він.

«Слово і Діло» проаналізувало, що політики обіцяли пенсіонерам, що зробили, а які запевнення провалили.

Як змінювалися зарплати та пенсії українських військових із 2014 до 2019 року – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: