«Нас там не чекають»: чи можуть в ОПУ переглянути курс на НАТО

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Відмовитися від курсу в НАТО і ЄС просто так не вийде, враховуючи, що велика частина населення підтримує ідею євроінтеграції.

Таку точку зору в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

«Складається враження, що всередині нової влади — в ОПУ, парламенті, партії відбувається хаос. Чи перейде він у стадію розпаду? Однозначно сказати складно», — підкреслив Леонов.

Експерт звернув увагу, що останнім часом голова МЗС України протягом дня тричі змінив позицію щодо «формули Штайнмаєра». Заява Верещук про те, щоб відмовитися від НАТО, — з цієї ж серії, додав він.

На його погляд, таким чином в команді президента тестують громадськість. Те, що це зондування населення, підтверджує і відмова Зеленського від поїздки на саміт НАТО в Лондоні, додав Леонов.

Він уточнив, що п'ятий президент виділяв саміт НАТО в Лондоні як майданчик, на якому можна порушувати питання про отримання плану дій щодо членства в НАТО, інакше питання піде далеко за горизонт.

Як змінювалось українське законодавство щодо співпраці з НАТООкрім змін до Конституції, які запропонував внести президент задля незворотності курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію, Рада вже ухвалила низку законопроектів щодо співпраці з НАТО.

Політолог нагадав, що курс України на ЄС і НАТО закріплений в Конституції України і просто так від нього відмовитися не вийде.

«По-перше, це пряме порушення КУ. По-друге, там прямо закріплені інституції, які відповідають за це. У зв'язку з цим ситуація досить дивна, оскільки Верещук представляє Кабмін у ВР», — прокоментував Леонов.

На думку політолога, після заяви Верещук повинна бути реакція віцепрем'єра з євроінтеграції, глави МЗС, міністра оборони і прем'єра, які повинні чітко розставити крапки над «і».

«Подібні заяви та те, коли вони з'являються, враховуючи візит Зеленського на Генасамблею ООН, шкодять Україні», — акцентував експерт.

Політолог зазначив, що партія СН різоманітна. Наприклад, є крило, яке стратегічно вибирає відновлення зв'язків з РФ, інше крило налаштоване до Росії радикально.

«Так само щодо питання НАТО. Однак все буде вирішувати президент, який повинен зробити офіційну заяву, адже очевидно, що Україна втрачає певні можливості», — резюмував Олександр Леонов.

Нагадаємо, нардеп від «Слуги народу», представник Кабміну в ВР Ірина Верещук заявила про те, що Україна повинна переглянути підхід до відносин з НАТО і відмовитися від ідеї вступити в альянс, оскільки «нас там не чекають».

Як відомо, 7 лютого 2019 року Верховна рада закріпила в Конституції курс України на ЄС і НАТО. Як голосували нардепи — на інфографіці.

Також аналітики порталу з'ясували, як змінювалося українське законодавство про співпрацю з НАТО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: