Чому ціна борщового набору в Україні вища, ніж у Польщі?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Дорожнеча овочів весною 2019 року в українських магазинах – це наслідок втрати державою контролю над внутрішньою торгівлею.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко.

«Цьогоріч ми стали знову свідками того, як держава втратила контроль над внутрішньою торгівлею, перестала виконувати функцію прогнозування врожаю та його підрахунку. Ніхто тепер у країні не знає, скільки чого вирощується й коли ціна почне падати чи, навпаки, стрибати вгору. Це є елементом державного контролю будь-якої західної країни», – зазначив Дорошенко.

За його словами, раніше функції контролю за результатами роботи бізнесу й, зокрема, його продуктивності, були в двох міністерств. Під час дерегуляції ці міністерства були позбавлені права будь-яким чином контролювати процес торгівлі та процес створення окремих продуктів для торгівлі.

Як втрачала у вазі каструля борщу в українців з 2014 рокуОднієї й тієї ж суми грошей, за які в 2014 році можна було зварити повну каструлю борщу, в 2017 вистачить лише на півкаструлі.

«Наші чиновники відмовилися від усіх елементів впливу держави на бізнес і отримали величезні гойдалки, які тепер відбуваються в будь-який сезон, навіть під час врожаю або відразу після нього. Раніше такі функції були покладені на Мінагрополітики та Мінекономрозвитку. Зараз цього немає, й це прямий наслідок ліберальної політики уряду та президента, коли цікавлять інтереси лише великого бізнесу», – уточнив він.

Саме тому ніхто не міг знати, що після Нового року в Україні не стане власної цибулі або капусти, яку ми терміново почали завозити з багатьох країн Азії та Європи. Тому борщовий набір зараз у нашій країні коштує дорожче, ніж у Польщі»_, – констатував експерт.

Далі він вказав, як зростали ціни на овочі:

Капуста. зросла в ціні за перший квартал майже вдвічі, на 94,4% – з 8,9 грн до 17,3 грн за кілограм.

Картопля. за перші три місяці подорожчала на 27,5% – з 8 грн до 10,2 грн за кілограм.

Буряк. Індекс зростання склав 15,6% – з 10,9 грн до 12,6 грн.

Цибуля. За квартал ціни зросли на 10,1% – з 16,8 грн до 18,5 грн за кілограм.

Яблука. Платимо на 3,3% більше, вартість зросла з 9,2 грн до 9,5 грн.

Морква. Здешевлення відбулося на 5%, кілограм коштує 11,4 грн замість 12 на початку 2019 року.

За цей час мінімальна зарплата не змінилася, підвищившись із 1 січня 2019 року до 4173 грн, додав фахівець.

Також він нагадав, що середня заробітна плата зменшилася на 12%, становивши в грудні минулого року 10 573 грн за даними статистики, а в лютому цього року – 9 429 грн, середній розмір пенсії за віком з початку року збільшився на 11,1%.

«Як бачимо, борщ став менш доступним для всіх українців. Єдине, що трохи рятує, то це те, що кілограм свинини знизився в ціні за перші три місяці 2019 року на 3,3% – з 115,4 грн до 111,6 грн», – резюмував Олексій Дорошенко.

Як втрачала у вазі каструля борщу за останні чотири роки – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: