Оплата комуналки: що потрібно для зниження тарифів

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Якщо Україна буде прив'язуватися до європейських цін без прив'язки до європейських зарплат — найкращі наміри ОПУ знизити тарифи нічим не закінчаться.

Таку думку «Слову і Ділу» озвучив Директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

За його словами, в Україні потрібно змінити систему тарифоутворення.

Експерт навів приклад одного з засідань НКРЕКП, під час якого директор водоканалу попросив НКРЕКП включити в новий тариф недоотриманий прибуток комунального підприємства у зв'язку з тим, що люди почали масово встановлювати лічильники та скоротили споживання води.

У підсумку НКРЕКП підвищило тарифи на стільки, щоб врахувати недоотриманий прибуток через скорочення споживання, констатував Сергієнко.

«Який тоді сенс населенню встановлювати лічильники та заощаджувати, якщо НКРЕКП на прохання водоканалу може підвищити тариф?» — задався питанням експерт.

Які обіцянки президент Зеленський повинен виконати восениПрезидент Володимир Зеленський повинен з'їздити в Дніпро на відкриття моста, провести в Маріуполі форум по залученню інвестицій і реалізувати низку реформ.

На його думку, всі комунальні підприємства — місцеві монополісти. Зокрема, в Києві два постачальники теплової енергії, в більшості міст — один, що говорить про відсутність вибору.

Експерт пояснив, що одна з основних проблем полягає в тому, що немає обліку споживання теплової енергії — найдорожчої складової платежів.

«Якщо немає лічильника на кожну квартиру або на кожну батарею, вся економія — просто фікція, а розмови про тарифи — на користь бідних», — підкреслив Сергієнко.

На його погляд, погрози Зеленського про те, що якщо Кабмін не знайде способу знизити тарифи, піде у відставку — волюнтаризм в економіці.

«Економіка і житлово-комунальна сфера працюють за певними законами і правилами. Не можна вольовим наказом зверху змінити миттєво економіку. Повинно бути обгрунтування, а не адміністративний наказ», — резюмував Олександр Сергієнко.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський заявив про розпуск Кабінету міністрів, якщо уряд не впорається із завданням знизити плату за комунальні послуги.

Нагадаємо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Які обіцянки президент Зеленський повинен виконати восени — за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: