Чумака призначено військовим прокурором: як він виконував обіцянки в статусі нардепа

Читать на русском
Віктор Чумак призначений головним військовим прокурором. Подивилися, як він виконував обіцянки на посаді народного депутата.

Віктор Чумак замінив Анатолія Матіоса на посаді головного військового прокурора. Чумак був народним депутатом VII та VIII скликань Верховної ради, з 2012 року працював в комітеті з питань запобігання корупції (спочатку очолював його, а потім був заступником). У зв'язку з його призначенням «Слово і Діло» вирішило подивитися, як він виконував обіцянки в статусі депутата.

Поки Чумак працював у парламенті восьмого скликання, він дав 22 обіцянки, виконав – 15 (68%), провалив – 7.

Торік Віктор Чумак обіцяв, що буде балотуватися на пост президента України. Але замість цього він вирішив об'єднатися з Анатолієм Гриценком і не брати участі у виборах на його користь. Тому обіцянку він провалив. Але одночасно виконав обіцянку зняти свою кандидатуру на користь Гриценка, якщо той матиме перевагу за результатами опитувань.

Не склалося у Чумака з обіцянкою запропонувати зміни до державного бюджету на 2019 року. «Так ось, нехай візьмуть зараз бюджет, а я тепер подаватиму зміни до ухваленого бюджету, окремим законом. І ось там подивимося», — погрожував він в листопаді. Але до завершення каденції Ради восьмого скликання Віктор Чумак не подав жодних законопроектів.

Також Чумак не виконав кілька обіцянок щодо виборчого законодавства України. У березні 2017 року він обіцяв кожного пленарного вівторка влаштовувати мітинги під парламентом з вимогою змінити законодавство. У період з 21 березня по 23 травня такі акції, дійсно, проходили, але 6 червня акція не відбулася. Чумак пояснив це тим, що змінюється формат протестів, але обіцянка провалена.

А в червні 2017 року Чумак запевняв, що новий закон про вибори буде ухвалений не пізніше осені 2018-го. Він, відзначимо, поставив перед собою завдання «дотиснути» цей закон. Йдеться про новий Виборчий кодекс, який був ухвалений тільки в поточному році (донині не підписаний президентом Володимиром Зеленським). Отже, терміни обіцянки провалені.

У березні 2016 року Чумак заявив, що не братиме участі в жодних не передбачених законом сигнальних і повторних голосуваннях у Верховній раді: «Всі мої наступні голосування проходитимуть виключно в рамках регламенту. У жодних не передбачених законом сигнальних, повторних, голосуваннях «для визначення потенціалу» я не братиму участі. Сенс голосування давно втрачений, якщо можна переголосовувати одне питання 28 разів поспіль». Але надовго депутата не вистачило, вже за два тижні він підтримав сигнальні голосування за законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо регульованих ринків і деривативів)».

Крім того, Чумак забув внести до парламенту законопроект про спеціальну конфіскацію. Обіцянку він давав у вересні 2016 року.

Серед виконаних обіцянок народного депутата восьмого скликання є кілька програмних. Наприклад, створити законодавчі умови для реформування Києва (від системи управління містом до комунального господарства). У парламенті Чумак підтримав законопроект «Про засади державної регіональної політики», який є законодавчою базою для реалізації політики децентралізації, а також «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності», (розроблений з метою впорядкувати будівництво). Також депутат був одним з авторів законів, що були спрямовані на реформування місцевого самоврядування, щоправда, жоден з них не був ухвалений. З огляду на те, що Чумак підтримував більшість ініціатив, спрямованих на розвиток київської громади, і пропонував власні законопроекти, обіцянка виконана.

Чумак дотримав свого слова і не перетворив свою громадську платформу «Хвиля» в політичну партію – на сайті Міністерства юстиції вона не зареєстрована як партія.

У травні 2017 року Віктор Чумак заявив, що буде підтримувати зняття депутатської недоторканності з будь-якого депутата, і свого слова дотримав. Він голосував за притягнення до кримінальної відповідальності Євгена Дейдея, Олеся Довгого, Максима Полякова, Борислава Розенблата, Андрія Лозового, Євгена Бакуліна, Надії Савченко, Сергія Дунаєва, Станіслава Березкіна, Олександра Вілкула та Дмитра Колеснікова.

Низка виконаних обіцянок Чумака стосувалася роботи Національного антикорупційного бюро. У його програмі йшлося, що таке відомство буде створено, і він підтримав відповідний закон. Також Чумак обіцяв, що зарплати співробітників становитимуть близько 18 тисяч гривень. У підписаному президентом законі про забезпечення діяльності НАБУ передбачено, що найвища зарплата у відомстві складе 60,9 тисячі гривень, найнижча – близько 20,7 тисячі гривень. Крім того, депутат обіцяв, що штат НАБУ складе 700 осіб. Директор відомства Артем Ситник підтвердив слова Чумака.

Нагадаємо, генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявляв, що військову прокуратуру потрібно ліквідувати, а замість неї створити нове відомство, яке займатиметься військовими злочинами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: