Геополітична гра: чому Путін пішов на обмін полоненими

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Події, що відбуваються, обмін полоненими та інші кроки — частина великої геополітичної гри, яку запропонували французи, а Україна погодилася.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Експерт підкреслив, що в певній мірі Макрон окреслив напрямки, яких дотримується Європа.

Він нагадав заяву Макрона, що РФ потрібно інтегрувати в європейський простір, та прихільність лідера Франції до ідеї «Європа від Лісабона до Владивостока».

«Камінь спотикання на шляху реалізації цієї політики — російсько-українська війна, анексований Крим. Іншими словами, все те, за що проти РФ запровадили санкції», — констатував Мусієнко.

На його думку, для того, щоб прибрати цей камінь спотикання з дороги, було досягнуто домовленості про перший мирний крок з боку РФ — обмін полоненими.

Він акцентував, що до списку звільнених недаремно включили тих українців, за свободу яких боровся весь цивілізований світ.

Експерт звернув увагу, що після обміну полоненими вже заявлено про зустріч глав МЗС і Міноборони Франції з російським керівництвом у Москві.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

На його погляд, візит може бути пов'язаний із розробкою майбутнього плану щодо повернення РФ у європейський простір та підготовкою зустрічі в Нормандському форматі.

«Тому РФ пішла на цей крок і намагається продемонструвати обмін як гуманітарний акт», — зауважив Олександр Мусієнко.

За його словами, Україна сама погодилася брати участь у цій грі. Експерт нагадав, що будучи кандидатом у президенти, Зеленський літав до Парижа на зустріч із Макроном, а в статусі президента одну з перших зустрічей Зеленський також провів з лідером Франції.

«Макрон, переслідуючи свої цілі, запропонував свої послуги як посередника. Україна погодилася на такий сценарій», — констатував експерт.

Він пояснив, що причина зовсім не у впливовості світових лідерів, а в правильності підходів.

«Макрон поводиться як хороший дипломат і пропонує РФ те, що їм потрібно: поступово зменшувати напругу у відносинах з ЄС, можливо, переглянути санкції. Однак для цього потрібні компромісні гуманітарні кроки з боку РФ. Обмін полоненими — один з них. Це взаємовигідна історія», — підсумував Олександр Мусієнко.

Як відомо, 7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною і Російською Федерацією за формулою «35 на 35». До України повернулися 24 українські моряки, які були захоплені в Керченській протоці, а також 11 політв'язнів.

Додамо, у Зеленського сподіваються на ще один обмін полоненими до кінця року.

Нагадаємо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом в президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: