Чому важливо зберегти підтримку МВФ і чого вимагають кредитори?

Читать на русском
Андрій Новак

Україна не може дозволити собі відмовитися від співпраці з МВФ, тим більше в найближчі 3 роки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав голова комітету економістів України Андрій Новак.

На його думку, в найближчі 3 роки Україну чекає пік боргових виплат, які непосильно обслуговувати за рахунок тільки держбюджету.

Крім того, на МВФ орієнтуються інші інвестори, вказав експерт.

«В очах багатьох кредиторів Україна залишається країною підвищеного ризику через військові дії. Якщо з воюючою країною не співпрацюватиме МВФ, то з Україною ніхто не працюватиме», — констатував Новак.

Економіст пояснив, крім усього іншого, гроші МВФ дають під найнижчий відсоток, який можливий на світовому фінансовому ринку.

Курс долара, ціни на продукти, основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентомСлово і Діло зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019, з якими стартуватиме новообраний президент України.

За словами фахівця, з огляду на ці фактори краще зробити все можливе, щоб продовжити співпрацю з МВФ.

«Тим більше, що саме рекомендації Міжнародного валютного фонду рухають Україну вперед. У попередні роки ніхто без тиску кредиторів нічого не робив. Однак правильно було б, щоб країна за власної ініціативи проводила реформи, а не чекала стусана від МВФ», — підкреслив економіст.

Він припустив, що подальші умови співпраці з фондом будуть стосуватися економічних реформ.

Експерт наполіг, що в рекомендаціях МВФ немає нічого шкідливого. Він зазначив, що оскільки кредитори дають гроші, вони мають повне право бути впевненими, що країна зможе повернути борги.

«Тим більше МВФ не зацікавлений у кризі в Україні», — акцентував Новак.

Експерт звернув увагу на численні спекуляції політиків навколо того, що валютний фонд вимагає підвищувати ціни на газ в Україні.

«Кредитори вимагають тільки збалансованого бюджету. Все. Яким шляхом цього досягне українська влада — справа української влади», — зазначив Новак.

Яким чином буде вирішено питання цін на газ, електроенергію та ліс-кругляк — взагалі не цікавить МВФ, зауважив експерт.

«Це спекуляції політиків, які, наприклад, не хотіли визнавати, що в НАК «Нафтогазі» діють величезні корупційні схеми та прикривалися вимогами МВФ, продовжуючи наживатися на схемах», — резюмував Андрій Новак.

Як повідомлялося, Україна остаточно погасила кредити Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand-by 2014 року. Фінальні платежі склали 156 млн доларів. Візит місії Міжнародного валютного фонду в Україні очікується з 10 по 24 вересня.

Скільки коштів Україна отримала за час незалежності — на інфографіці.

Яким був курс долара, ціни на продукти, основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентом — за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: