Україна висловила протест через «вибори» в анексованому Криму

Читать на русском
Результати незаконного голосування не матимуть ніяких правових наслідків і не будуть визнані ні Україною, ні міжнародним співтовариством, зазначили в МЗС.

МЗС України закликає міжнародних партнерів дати принципову оцінку незаконним діям Росії щодо організації і проведення так званих «місцевих виборів» в анексованому Криму.

Про це йдеться в заяві МЗС, оприлюдненій у неділю, 8 вересня. «жовті жилети»

«Нові порушення міжнародного права з боку РФ свідчать про необхідність не тільки продовження, але і посилення міжнародного політичного і економічного тиску на РФ з метою відновлення територіальної цілісності України, в тому числі у вигляді обмежувальних заходів, пов'язаних з окупацією Криму», - йдеться в заяві.

Українські дипломати вважають, що будь-які кроки, спрямовані на ослаблення санкцій тиску, так звана «нормалізація і налагодження діалогу» на кшталт безумовного відновлення роботи РФ в ПАРЄ, тільки стверджує держава-окупанта в його безкарності і заохочує до нових правопорушень.

МЗС України закликав міжнародних партнерів дати принципову оцінку незаконним діям Росії щодо організації і проведення так званих «місцевих виборів» у тимчасово окупованому Криму, не допускати контактів на національному та регіональному рівнях з незаконними інститутами російської окупаційної адміністрації та її представниками, а також посилити зусилля з метою припинення окупації Криму.

У МЗС заявили, що Автономна республіка Крим і місто Севастополь є тимчасово окупованими територіями України, правовий режим яких визначається нормами міжнародного гуманітарного права. При цьому однією з ключових обов'язків держави-окупанта є дотримання національного законодавства держави-суверена, тобто України.

У міністерстві зазначили, що так звані «місцеві вибори» складають грубе порушення Конституції і законодавства України, а також основоположних норм і принципів міжнародного права.

Дипломати наголосили, що результати незаконного голосування не матимуть ніяких правових наслідків і не будуть визнані ні Україною, ні міжнародним співтовариством, а всі причетні до організації та проведення незаконного голосування особи будуть нести відповідальність згідно із законодавством України.

Також прокуратура Криму закликала жителів півострова не брати участь в незаконних виборах, що проводяться Росією в неділю на території АР Крим та Севастополя.

Зазначимо, що 8 вересня в Росії відбувається єдиний день голосування - близько 6 тисяч виборчих кампаній і референдумів різного рівня, в тому числі в анексованому Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: