Призначення голів НАБУ і ДБР: що пропонує президент і в чому ризик

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

За ініціативою Зеленського до КУ хочуть включити норму про те, що президент призначає та звільняє з посад глав ДБР і НАБУ. Зміни до Конституції ставлять під сумнів незалежність майбутніх керівників відомств.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев.

Експерт констатував, що відповідно до закону, призначення глав НАБУ і ДБР проходить за результатами конкурсного відбору, який проводить конкурсна комісія у складі представників президента, ВРУ. Комісії рекомендують президентові кандидатури, і він їх призначає.

За словами юриста, точаться дискусії на предмет того, що цей порядок не відповідає КУ, оскільки прямих повноважень президента призначати таких осіб навіть за рекомендаціями комісії не було в Конституції.

Старі й нові антикорупційні справи: інтерв'ю Назара ХолодницькогоГоловний антикорупційний прокурор в інтерв'ю розповів про старі антикорупційні розслідування, а також деякі нові.

«Формально законопроект Зеленського покликаний усунути ці суперечки. У документі про зміни в КУ зазначено, що президент отримує право призначати на посаду глав НАБУ і ДБР в порядку, який визначений законами України. Однак нічого не сказано, що порядок повинен бути конкурсним, що повинна бути конкурсна комісія», — пояснив Малишев.

На його погляд, на підставі таких змін до КУ президент отримує право пропонувати депутатам внести зміни до закону про ДБР, НАБУ і вилучити конкурсну комісію з процедури призначення взагалі.

«Замість цього можуть призначити будь-яку іншу процедуру на свій розсуд», — зазначив Малишев.

Експерт скептично оцінив такі зміни і висловив побоювання, що не буде незалежного конкурсного порядку при призначенні глав НАБУ і ДБР.

«Виходить, що своїм призначенням наступні глави НАБУ і ДБР зобов'язані президенту, а не конкурсній комісії, яка рекомендувала ОПУ кандидата до призначення, що ставить під сумнів їх незалежність», — резюмував Борис Малишев.

Раніше «Слово і Діло» відстежило хронологію основних протиріч між НАБУ, НАЗК і прокуратурою, а також гучних корупційних справ.

Також читайте інтерв'ю «Слова і Діла» з главою САП Назаром Холодницьким.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: