У мережі обговорюють звільнення свідка у справі MH17 Цемаха

Читать на русском

Свідка у справі MH17 Володимира Цемаха відпустив суд. У соцмережах обговорюють, що означає такий крок.

Апеляційний суд Києва звільнив з-під варти під особисте зобов'язання Володимира Цемаха – свідка у справі про катастрофу Boeing (рейс MH17) над Донбасом в липні 2014 року.

Цемах був командиром «бригади протиповітряної оборони Донецької народної республіки». 26 червня українські спецслужби затримали його на окупованій території. ЗМІ повідомляли, що однією з умов проведення обміну полоненими між Росією та Україною є саме видача Цемаха.

«Слово і Діло» зібрало, що про звільнення Цемаха пишуть в соціальних мережах.

«Якщо Цемах – ціна визволення наших полонених, її потрібно заплатити. Держава існує для захисту і порятунку своїх громадян, а не змінних державних інтересів. І дуже погано, що безліч експертів не розуміє цієї простої істини. Залишати своїх ворогові – це російщина чистої води в найзбоченішій її – сталінській – іпостасі. Щодо Нідерландів і вимоги видати Цемаха суду по МН17, це, дійсно, важливий і неприємний аспект, але нагадайте мені, будь ласка, що саме змусило Нідерланди голосувати за повернення Росії в ПАРЄ або скільки бойовиків «ДНР» затримали на їхню вимогу на території ЄС. Безумовно, нам важливі добрі відносини з Нідерландами. Але наші люди апріорі важливіше», – вважає Сергій Іванов.

«Звільнення судом Володимира Цемаха – прекрасна ілюстрація того, як українська влада буде вирішувати питання обміну полоненими. Якщо Кремлю потрібен Цемах, а його видача Москві – плювок в обличчя міжнародним партнерам, так можна пограти в «незалежний суд» і безглузді правоохоронні органи, від яких Цемах не сьогодні-завтра просто втече. Це і буде наш подарунок Путіну, після якого російський президент зможе зробити відповідний жест. Якщо захоче, звичайно», – написав Віталій Портніков.

«Нам вже потроху пояснюють, що Цемах – дрібна сошка, він відмовився свідчити і тому не представляє цінності в розслідуванні і майбутньому судовому процесі по збитому Боїнгу. Тоді як Сенцов – не просто заручник, а величина, символ, і сидить він не просто так. Але, панове. Це логіка і зусилля Росії. Максимально зменшити загальне сприйняття ваги Цемаха (якою б цей вага не була) і збільшити вагу Сенцова. Тому що в інтересах РФ забрати собі побільше цемахів і віддати поменше сенцових», – написав Дмитро Лиховий.

«Нідерланди в шоці, адже сподівалися допитати цінного свідка у справі MH17 на суді в Гаазі, і вчора понад 40 депутатів Європарламенту надіслали прохання до президента України не видавати Цемаха Росії. Але якщо згадати, що ті ж Нідерланди є безпосереднім співучасником і активним лобістом російського Північного потоку, то вони можуть вирішити це питання дуже просто – поставити Путіну ультиматум: або видаєте Цемаха, або ми блокуємо вашу трубу. Може навіть ті ж 40 депутатів під тим і підпишуться. Тому нехай там розбираються, а українці тим часом повернуться додому», – написав Євген Шевченко.

«Цемах громадянин України і тому не може бути виданий в Нідерланди або ще куди-небудь для примусової участі в суді. За збитий Боїнг Росія повинна нести державну відповідальність. Не якісь там шістки із бойовиків, а Росія як держава. Ще до затримання Цемаха у слідчої групи по збитому Боїнгу було достатньо доказів провини Росії та участі конкретних осіб в транспортуванні «Бука», в запуску ракети і так далі. Навіть залишки ракети показували. Тобто не можна сказати, що гіпотетичні свідчення Цемаха (яких поки немає, і не передбачається) категорично потрібні для доказу провини Росії. Тому. Якщо за нього можна звільнити когось з наших, значить треба звільняти когось із наших», – вважає Дмитро Литвин.

Нагадаємо, прокурор повідомив, що Володимир Цемах повернеться на непідконтрольну Україні територію за місцем реєстрації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: