Обмін полоненими: хто вплинув на процес і чому це вигідно РФ

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Інформація про обмін полоненими та звільнення моряків активно з'являлася в ЗМІ ще перед парламентськими виборами. Поки наші громадяни не будуть на українській землі, до подібних повідомлень варто ставитися обережно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

«Процес звільнення не такий простий, як здається. Крім обміну за формулою 33 на 33 або 35 на 35 Росія може зажадати низку поступок», — підкреслив він.

Експерт припустив, про можливий обмін міг домовитися не Зеленський з Путіним, а Макрон з російським лідером.

На його думку, цілком ймовірно, що українській стороні вже за фактом повідомили про кінцевий результат переговорів — обмін.

«Путіну вигідний такого роду гуманітарний жест. Для найбільш цинічного європейського політикуму неможливо просто заплющити очі на протиправні дії Росії. Потрібно, щоб РФ почала здійснювати миролюбні кроки. Тому для розрядки відносин РФ з Європою, можливо, була домовленість про те, що Путін для початку піде на обмін. В Європі такі гуманітарні жести сприймають позитивно», — пояснив Мусієнко.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Експерт скептично оцінив вірогідність скасування всіх санкцій з РФ після обміну, однак потепління відносин із Заходом може бути.

До прикладу, Меркель йде з посади, що запустить перехідний період, під час якого Німеччина може послабити своє лідерство в Европі, акцентував політолог.

Він пояснив, для Макрона це зоряний час, щоб заявити про своє лідерство в Європі. Зустріч з Путіним, G7, спроби організувати Нормандську зустріч — тому підтвердження.

«Макрону підіграє Італія, Угорщина та інші малі країни-сателіти, які активізують тему можливого зняття санкцій з РФ в інформаційному просторі. Однак навіть вони говорять про те, що з боку Росії потрібні поступки», — констатував Мусієнко.

За його словами, можливо, крім обміну, Росія на якомусь напрямку на Донбасі припинить обстріли.

«Повного припинення вогню не буде, але на окремому напрямку можуть припинити стріляти. РФ це зробить настільки показово, щоб ОБСЄ і світ зафіксували готовність Росії до миру», — зазначив експерт.

На його погляд, це може послужити причиною, щоб почати активні дії в Європі з часткового зняття санкцій.

Ці процеси, якщо й почнуться, то тільки наступного року, уточнив експерт.

«Однак Росія не виконує Мінські умови, будучи під санкціями. Можна тільки уявити, що буде, якщо Росія зробить видимість припинення вогню і доб'ється часткового скасування санкцій, при цьому не віддавши під контроль український кордон», — резюмував Олександр Мусієнко.

За попередніми даними, до списку на обмін включені Олег Сенцов, Павло Гриб, Микола Карпюк, Володимир Балух. Також до передачі Україні готують 24 моряки.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що зробить все можливе для повернення українських моряків.

Відзначимо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом в президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: