Українські політв'язні в РФ: найгучніші справи та вироки

Читать на русском

Останні дні між Україною і Росією вирішується питання обміну полоненими. За непідтвердженими даними, російська влада готова відпустити 24 українських моряків, захоплених в листопаді, а також Олега Сенцова, Володимира Балуха, Миколи Карпюка і Павла Гриба. Всього станом на 1 серпня, за інформацією кампанії LetMyPeopleGo, в Росії та анексованому Криму перебувало 97 українських політв'язнів. «Слово і Діло» згадує найгучніші вироки українцям.

На найбільш тривалі терміни ув'язнення російський суд засудив Миколу Карпюка, Олега Сенцова і Станіслава Клиха: 22 роки і 6 місяців і 20 років позбавлення волі відповідно. Карпюка і Клиха затримали в 2014 році і звинуватили в участі у бойових діях в Чечні проти російських військових. Сенцов нібито готував теракт. За «підготовку теракту» до 10 років ув'язнення засудили і Олександра Кольченка.

У минулому році резонансний вирок оголосили активісту Володимиру Балуху: 4 роки і 11 місяців позбавлення волі. Балух вивісив на своєму будинку український прапор, російські силовики заявили, що під час обшуку знайшли у нього на горищі боєприпаси. В результаті його визнали винним у незаконну придбанні, передачі, збут та зберіганні зброї, боєприпасів і вибухових речовин.

Український журналіст Роман Сущенко був засуджений російським судом до 12 років за «шпигунство». Олексій Бессарабов і Павло Гриб отримали 14 і 6 років відповідно «за тероризм». Гриба, нагадаємо, затримали на території Білорусі, а потім вивезли в Росію. Слідчі заявили, що Гриб схиляв приятельку до того, щоб здійснити теракт на лінійці в одній зі шкіл Сочі.

У листопаді минулого року російські кораблі обстріляли три українських військових катери, захопили їх та 24 членів екіпажу. Українських моряків заарештували, їх звинувачують в незаконному перетині кордону Росії, вироків поки немає, але ймовірний термін: до 6 років ув'язнення.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Вадим Пристайко допускає амністію і зняття блокади в разі прогресу щодо досягнення миру на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: