«Мотор Січ», Китай та США: навіщо радник Трампа прибув до Києва

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Візит радника Трампа з питань нацбезпеки в Україну пов'язаний не лише з необхідністю провести низку зустрічей із новою українською владою. США не схвалює ймовірність продажу китайським компаніям запорізького підприємства «Мотор Січ».

Таку думку в коментарі «Слову і Делу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

«Китай сьогодні — небідна комуністична країна. Торгові, тарифні війни у США йдуть в основному з Китаєм. США не можуть допустити перехід в руки китайцям потенційно важливого технологічного підприємства, яке здатне виробляти двигуни, посилити військовий потенціал», — наголосив Золотарьов.

За його словами, Китай обіцяє Україні інвестиції та розвиток авіабудівної галузі, але США залишаються головним союзником для України. В довгостроковій перспективі Китай програє, його модель не життєздатна.

«Немає такого поняття як китайський бізнес. Китайський ринок існує на рівні дрібних компаній, які до певного рівня можуть існувати як приватні. Як тільки вони переходять бар'єр в обороті - стають залежними від комуністичної партії Китаю», — зазначив Золотарьов.

Експерт пояснив, що продаж «Мотор Січ» — суто політична угода.

«Це не вибір між пропозицією китайських інвесторів і політичною пропозицією США. Насправді, чи робити такі операції, вирішує не бізнес, а китайський уряд», — підкреслив спеціаліст.

На його думку, враховуючи те, що лише США та Велика Британія реально надають допомогу Україні, вибір краще зробити на користь Америки, які б шалені гроші не пропонували китайці.

Політолог зазначив, що китайська модель довго існувати не зможе.

«_Дрібний бізнес зростає, але коли стає великим, потрапляє під жорсткий контроль держави. Зовнішня політика Китаю завжди спрямована на експансію. Китай - це ще гірше за РФ, оскільки у них розумніша й розважлива політика, яка не змінюється», — акцентував експерт.

Він припустив, що Україна могла б запропонувати продаж підприємства американцям,

«Наприклад, отримати натомість військову допомогу з боку США. Це питання торгів», — резюмував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, у вівторок, 27 серпня, в Україну прибув із триденним візитом радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: