Норвегія виявила радіаційне забруднення на кордоні з Росією

Читать на русском
Норвезьке агентство радіаційної та ядерної безпеки через декілька днів після аварії на полігоні під Архангельськом виявило в повітрі біля кордону з Росією радіоактивний йод.

Норвезьке агентство радіаційної та ядерної безпеки через декілька днів після аварії на полігоні під Архангельськом виявило в повітрі біля кордону з Росією радіоактивний йод.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на заяву на сайті агентства.

Як наголошується в повідомленні регулятора, зафіксований рівень радіації не становить великої загрози для людей або довкілля. Там не впевнені, чи зв'язно це з аварією на полігоні в Росії

«На даний час неможливо визначити, чи може останній вимір бути пов'язаний з аварією на військовому полігоні під Северодвінськом», - йдеться в повідомленні агентства.

«Незначна кількість радіоактивного йоду виявлена в повітрі на нашій Повітроочисній станції в Сванховді в північній частині Норвегії. Зафіксований рівень є низьким і не представляє великої загрози для людей або навколишнього середовища», - зазначено в заяві регулятору.

Відзначається, що виміри були зроблені в період з 9 по 12 серпня, їхній результат можна порівняти з результатами попередніх вимірювань. Подібний рівень Норвегія фіксує 6-8 разів на рік.

Як відомо 8 серпня під Архангельськом вибухнув двигун ракети. У Міноборони РФ тоді заявили, що ніяких викидів шкідливих речовин в атмосферу не було, радіаційний фон у нормі. У Росатомі заявили, що п'ятеро співробітників корпорації загинули під час випробування «нового спецвиробу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: