Біженці з РФ та іноземці-захисники України: кому спрощувати громадянство, а кому – ні

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Перша частина указу Зеленського про спрощення отримання громадянства для іноземців-захисників України – розумний крок. Другу частину указу про біженців з РФ потрібно скасувати до того, як цим скористаються росіяни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

За його словами, частина указу, яка стосується надання спрощеного громадянства іноземцям-захисникам України, – це питання честі, етики та мотивації допомагати Україні надалі.

«Українські добровольці намагалися домогтися цього рішення від Порошенка. Можна сказати, що новий президент віддає борги свого попередника», – зазначив Дикий.

Протягом п'яти років Україна виглядала як невдячна країна щодо тих, хто в найтяжчу хвилину ризикував за нас своїм життям. З політичної точки зору, ця частина указу також є правильним кроком. Навіть якщо серед іноземців-добровольців і будуть «заслані козачки», то вони нічим не зможуть нам загрожувати, уточнив він.

Українське громадянство для деяких росіян: чому Зеленський передав це питання КабмінуЗеленський доручив Кабміну розробити законопроект про спрощення процедури отримання українського громадянства деяким категоріям іноземців, хоча сам може подавати невідкладні законопроекти.

«Порівняно з кількістю наших чиновників, які разом із російськими вчилися в радянських училищах, потенційна поява одного чи двох завербованих добровольців не становить критичної небезпеки», – підкреслив експерт.

Критично він оцінив другу частину указу про надання громадянства росіянам, які зазнали переслідувань в РФ. Це емоційне рішення Зеленського у відповідь на паспортизацію ОРДЛО, яке показує недосвідченість президента України. В ОПУ сплутали інститут громадянства з інститутом політичного притулку.

«Якщо диктаторський режим знищує громадянина своєї країни, то як демократична країна Україна має надати притулок. Кому як не українцям знати, що таке боротися за свободу й просити притулку в інших країнах?», – додав Дикий.

Однак надати громадянину притулок – це одне, інша річ – громадянство. Громадянство – це те, з чим потрібно народитися або заслужити. Іноземні добровольці заслужили громадянство своєю кров'ю, акцентував він.

«На якій підставі громадяни, що страждають від російського режиму, отримують право голосувати на виборах і вирішувати долю України?», – наголосив фахівець.

З практичної точки зору, рішення також помилкове, оскільки біженців з РФ може бути дуже багато. Не всіх, хто тікає від режиму Путіна, можна назвати друзями України.

«Якщо безпосередньо лібералів або опозиціонерів РФ запитати, хто на кого напав на Донбасі, то більшість тест не пройдуть. Росіяни можуть не любити диктатора, але при цьому вважатимуть Україну Малоросією», – пояснив він.

«Російський демократ закінчується там, де починається українське питання», – резюмував Євген Дикий.

Наскільки актуальний такий законопроект Зеленського та для чого Україні російські біженці – за посиланням.

Також «Слово і Діло» аналізувало, як українські політики готові боротися з подвійним громадянством серед колег і чиновників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: