Петиція про скасування держфінансування політичних партій набрала необхідну кількість підписів

Читать на русском
Петиція про скасування державного фінансування політичних партій набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів на сайті президента.

Петиція про скасування державного фінансування політичних партій набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів на сайті президента.

Як передає «Слово і Діло», автором петиції є народний депутат 4-8 скликань Верховної Ради Микола Томенко.

Податок на Шарія: що не так із державним фінансуванням партійНа виборах-2019 українець разом із голосом віддав своїй партії на фінансування близько 38 гривень із власних податків.

За його словами, з 2016 по 2019 роки на діяльність політичних партій було виділено майже 1,5 млрд гривень.

«Гроші, які надходять з кишень українських громадян, партії витрачають переважно на телевізійну рекламу, якою їх лідери вітають нас зі святами. На моє переконання, використовувати народні гроші на утримання партій у воюючій, бідній, корумпованій країні - цинічно і неприпустимо», - йдеться в описі петиції.

Зазначається, що за наступні п'ять років на утримання партій витратять 5,9 млрд гривень. При цьому фінансування отримають і ті політичні сили, які не пройшли в парламент нового скликання.

«Пропоную скасувати або, принаймні, призупинити законодавчі акти, які передбачають фінансування політичних партій з державного бюджету. Ці кошти слід спрямувати на вирішення вкрай важливих проблем, пов'язаних з безпекою і оборонною міццю держави і якістю життя людей. Зокрема - на фінансування армії, освіти, культури, медицини, здорового способу життя», - резюмував Томенко.

Раніше повідомлялося, що право отримати фінансування з держбюджету отримали 11 політичних сил, в тому числі Партія Шарія та Опозиційний блок.

Фактично політичні сили отримають кошти з 1 січня 2020 року.

Відповідно до закону Про політичні партії держфінансування отримують всі політичні сили, які набрали більше 2% голосів виборців на загальнодержавному виборчому окрузі. Голоси за мажоритарників в даному випадку не враховуються.

Розмір фінансування залежить від явки виборців і від кількості голосів. Один голос виборця оцінюється в 2% від прожиткового мінімуму.

21 липня 2019 року партія Слуга народу здобула перемогу на виборах до Верховної Ради, сумарно здобувши 254 мандата.

Це дозволяє їй створити першу в історії України монобільшість в парламенті.

Також в парламент нового скликання пройшли Опозиційна платформа - За життя, Батьківщина, Європейська солідарність і Голос.

Перше засідання Ради 9 скликання відбудеться 29 серпня.

Президент Володимир Зеленський виступить з посланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: