На Донбасі не припиняють стріляти: чи сподіватися на «Мінськ-3»

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Вирішити конфлікт на Донбасі дипломатичним переговорним шляхом Україна не зможе. Переговорні майданчики використовують для створення видимості, що відбувається процес урегулювання.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

«Мінські угоди повною мірою ніхто й ніколи не виконував. Все тримається на напівформальних домовленостях. «Мінськ» потрібен для того, щоб на нього можна було посилатися в разі обстрілів», – зазначив Золотарьов.

На його думку, в України немає мирного способу вирішення конфлікту на Донбасі. Переломити ситуацію можна двома способами. Зокрема, шляхом силового наступу зі всіма ризиками або якщо з Росією чи Путіним щось трапиться.

«РФ веде «проксі-війну» – безпосередньо чужими руками. Тривати вона може дуже довго. Сторона, яка реально веде війну, завжди може сказати, що вона тут ні до чого, лише надає гуманітарну допомогу», – уточнив він.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

У такій ситуації є лише один варіант – довести безпосередню участь і провину РФ. Україна намагається це робити, але вкрай несміливо, додав експерт.

Росії вигідна війна на Донбасі як спосіб закручування гайок і відмивання грошей, тому інтересу припиняти бойові дії немає, підкреслив він.

«Навіщо РФ віддавати території ОРДЛО Україні? Для Кремля це важливий важіль для вирішення своїх завдань. При цьому жодної відповідальності вони не несуть. Запроваджені санкції, але це не настільки сильні заходи, які були застосовані після того, як Радянський Союз збив південнокорейський «Боїнг», або після війни в Афганістані. Через санкції РФ не припинить війну. «Мінськ-3» або будь-який інший дипломатичний формат не принесе миру», – резюмував Володимир Золотарьов.

За даними штабу ООС, протягом доби 12 серпня проросійські бойовики на Донбасі десять разів порушували режим припинення вогню.

Раніше через загострення на Донбасі та загибель українських бійців Зеленський провів телефонну розмову з президентом РФ.

Нагадаємо, президент України пообіцяв зробити все, щоб завершити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: