Є земля, продати не можна: чи готова Україна до відкритого ринку

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Щоб провести земельну реформу в інтересах всіх громадян, а не лише тих, хто володіє ресурсами, потрібні інструменти регулювання ринку. Однак належних механізмів контролю немає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін.

За його словами, в сусідніх країнах дуже жорсткі правила контролю та використання сільгоспземлі.

«Наприклад, налагоджений ринок у Польщі та Німеччині. Процеси відрегульовані так, щоб земля використовувалася за призначенням, товар не можна було перепрофілювати під щось інше, а той, хто купив ділянку землі, також надає гарантії», – зазначив Якубін.

Зараз у світі замість купівлі-продажу землі простежується тенденція здачі землі в оренду на тривалий термін, уточнив він.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський запевнив, що земельна реформа буде проведена у 2019 роціСказано 8 серпня 2019 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Земля – ​​дуже специфічний товар, якого не стає більше. Ринок у країні не регулюється. Не опрацьований земельний кадастр, не визначена цінова політика», – підкреслив політолог.

Ба більше, часто ми стаємо свідками рейдерських атак, коли перепродають майно того чи іншого підприємства. Продаж землі без перехідного періоду, створення експериментальних майданчиків і чіткого державного контролю призведе до негативних наслідків, пояснив він.

«Існує ризик, що землю скуплять за безцінь великі аграрні фонди або міжнародні аграрні холдинги», – додав Якубін.

Війна на сході України триває, що призводить до знецінення всіх активів, у тому числі землі. Ідея провести земельну реформу в 2019 році й відкрити ринок уже в 2020 році не є обдуманою. В ОПУ намагаються занадто легкою відповіддю закрити дуже складне питання, наголосив він.

За його словами, в умовах відсутності належного регулювання ринку не доцільно скасовувати мораторій. Згідно із соціологією, більшість громадян України виступають проти продажу землі.

«Населення інтуїтивно боїться, що повториться сценарій великої приватизації 90-х. Тоді ті, хто мав можливість, за безцінь отримали держактиви, а люди залишилися ні з чим», – нагадав експерт.

На його думку, потрібно провести референдум щодо цього питання. Тим паче, що в команді Зеленського неодноразово говорили про необхідність ухвалити закон «Про референдум».

«Земельне питання дуже тонке, його можна виносити на рівень державного референдуму. Реформа землі має бути актом суспільної згоди, а не викликати відторгнення та побоювання», – резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, 8 серпня 2019 року президент України Володимир Зеленський запевнив, що земельна реформа буде проведена в 2019 році.

Як чиновники проводили земельну реформу, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Мораторій на продаж сільгоспземель. Історія питання».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: