Загострення на Донбасі: чи збере Зеленський нормандську зустріч

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Нормандський формат необхідний як політичний майданчик для діалогу, однак для практичного вирішення питання Донбасу він не працює. Найближчим часом зустрічі не буде.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

Експерт нагадав, що Макрон вже зустрічався із Зеленським, тому не міг проігнорувати заклик українського президента організувати нормандську зустріч.

«Лідер Франції сказав, що зателефонує Путіну, але про що вони говоритимуть, нам невідомо», – зазначив Грабський.

Спеціаліст висловив сумнів, що Макрон загострюватиме увагу на проблемі Донбасу. Для президентів Франції та РФ є більш глобальні питання, які потрібно вирішувати.

«Український порядок денний – на другому плані», – констатував експерт.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

На його думку, заява влади Німеччини про те, що вони не готові назвати дату зустрічі «нормандської четвірки» також підтверджує той факт, що українська тема – другорядне питання європейської політики.

«Грубо кажучи, розбирайтеся самі, вирішуйте самі», – акцентував Грабський.

На його думку, змінити ситуацію можна. Для цього Україні слід завдавати таких ударів, які вплинуть на боєздатність російського угруповання на Донбасі. В такому разі РФ буде змушена сама йти на розмову та ініціювати зустрічі.

«Сьогодні іншої можливості знизити градус напруженості не існує», – зазначив Грабський.

За словами експерта, Україні не варто зациклюватися на Нормандському форматі, оскільки змінити його або розширити за рахунок США навряд чи вдасться.

«Франція та Німеччина втрачають інтерес до української теми. Відносини зі США не настільки райдужні, щоб говорити про стовідсоткову підтримку в питанні донбаської кризи. Трамп не скоро приєднається до Нормандського формату. Потрібно хоча б утримати той рівень відносин з Америкою, який є», – резюмував Сергій Грабський.

Як повідомлялося 7 серпня Зеленський зателефонував Путіну через загибель бійців на Донбасі. У Генштабі говорять, що ЗСУ готові до реагування на загострення на Донбасі.

Нагадаємо, Зеленський пообіцяв зробити все, щоб завершити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: